Zaujímavosti

Koľko chutí rozozná tvoj maškrtný jazyk?

jazyk

videní: 1.3K

Chuť je signál vysielaný do mogzu receptormi v ústach a nie všetky látky ho musia vytvárať. Na biológii si sa učil, že človek dokáže jazykom rozoznať štyri chute – sladkú, slanú, horkú a kyslú. Dokonca ťa aj naučili, ktoré časti tvojho jazyka tieto chute vnímajú. Čo ak to však nie je všetko? Nové výskumy však dokazujú, že to nie je celkom tak, ako ti hovorila pani učiteľka. Jazyk človeka dokáže rozoznať prekvapivo viac chutí. Tipneš si aké to sú?

jazyk

Špičke jazyka kraľuje sladkosť. Práve touto časťou ti jazyk ukáže geniálnu chuť zákuskov tvojej babky. Hneď za špičkou sa nachádzajú bunky, ktoré ti dovolia vychutnať či solené lupienky a iné slané pochutiny. Ak pôjdeme na expedíciu hlbšie do ústnej dutiny, trafíme na receptory, vďaka ktorým sú kyslé cukríky také skvelé. A pri koreni jazyka zas jednoducho rozoznáš horkastú chuť piva.

jazyk

To ale nie je všetko. Už dávnejšie sa polemizovalo o chuti, ktorú nazvali “umami”. Je to chuť glutamanu sodného, ktorý výrobcovia pridávajú do ochucovadiel a jedál “zo sáčku”. Je návyková a človek po nej prirodzene túži.

Ďalšia z identifikovaných chutí je chuť ostrá, ktorú poznajú najmä milovníci čili. Pálivé jedlá neznesie hocikto. Je to spôsobené množstvom receptorov citlivých na ostrosť, ktorými je tvoj jazyk pokrytý.

 

Zaujímavosťou je chuť tuku, ktorú nazvali jej objavitelia príznačne – “tučná”. Túto chuť nerozoznáva až tak veľa ľudí. Sú za ňu zodpovedné špeciálne chuťové bunky nazývané CD36, ktoré reagujú len na molekuly tuku. Ľudia, tkorí túto chuť vnímajú výraznejšie, prijímajú menej tuku.  „Osoby, ktoré majú v jazyku viac receptorov CD36, dokážu lepšie odhaliť tuk v jedle. Avšak sú ľudia, ktorí majú len polovicu týchto receptorov, tie sú až osemkrát menej citlivé voči tuku a tak títo ľudia konzumujú oveľa viac tučných jedál, čo potom vedie k obezite,“ tvrdia vedci z Washington University v St. Louis. Alebo chcú len Američania nájsť výhovorku?

jazyk

Podľa nás najzaujímavejšou chuťou, akú dokáže ľudský jazyk rozoznať, je chuť vody. Zložitými a zdĺhavými pokusmi to zistili vedci California Institute of Technology in Pasadena. Podľa týchto výskumov dokážu bunky citlivé na kyslosť zaznamenať aj vodu. Aj keď sa jej chuť veľmi ťažko opisuje, je naozaj jedinečná.

Zdroj: Čas pre ženy / Refresher / topdesat

b
Komentáre
Hore

Súbory cookie pomáhajú zlepšovať služby. Používaním našich služieb vyjadrujete súhlas s tým, že používame súbory cookie. viac info...

Súbory cookies sú malé textové súbory, ktoré sa umiestnia vo vašom počítači alebo zariadení pri návšteve našej webovej stránky. Tým, že používame súbory cookies nedochádza k porušovaniu zákona č. 122/2013 Z.z. o ochrane osobných údajov, nakoľko ich používaním nezhromažďujeme osobné údaje a ani ich neposkytujeme sprostredkovateľom resp. tretím stranám. Každý užívateľ prezeraním tejto našej webovej stránky súhlasí s ich používaním a ukladaním do svojho prehliadača. O tejto skutočnosti ste upozornený pri návšteve našej webovej stránky a svoj súhlas prejavujete ďalším prezeraním našej webovej stránky. Ak užívateľ nesúhlasí s používaním súborov cookies, našu webovú stránku nenavštevuje alebo súbory cookies aktívne vymažte alebo zablokujte. Ak dôjde k odmietnutiu používania cookies, našu stránku budete môcť naďalej navštíviť, avšak niektoré funkcie nemusia fungovať správne.

Súbory cookies sa ukladajú do počítača užívateľa, aby mu umožnili prístup k rôznym funkciám. Súbory cookies používame na zvýšenie efektivity Vašich návštev na našej webovej stránke. Súbory cookies používame na účely zapamätania predvolieb prehľadávania a to napríklad veľkosti textu, uprednostňovaného jazyka, predvolieb farieb atď. čo nám umožňuje jednoduchšie prechádzanie našou stránkou, a zhromažďovanie analytických informácií a to napríklad počtu návštevníkov na našej webovej stránke. Cookies nám umožňujú lepšie zhromažďovať informácie o používaní našej webovej stránky. V ich údajoch však v žiadnom prípade nezhromažďujeme vaše osobné údaje a informácie. Ukladá sa len jedinečný identifikátor relácie, ktorý nám umožňuje opätovne načítať profil a predvoľby užívateľa pri vašej ďalšej návšteve webovej stránky.

Na prevádzku našich webových stránok používame rôzne typy súborov cookie:
(a) súbory cookie relácie, ktoré sú dočasne uložené v počítači alebo zariadení počas relácie prehľadávania a po jej ukončení sa odstráni a
(b) trvalé súbory cookie, ktoré sa uchovávajú v počítači dlhší čas. Tieto trvalé súbory cookie môže užívateľ vymazať.

Reklama – Pomocou týchto súborov cookie môžeme dynamicky zobrazovať reklamy tretích strán na našich webových stránkach. Naše webové stránky tiež môžu obsahovať prvky, ktoré nastavujú súbory cookie za subjekty tretej strany, napr. tlačidlo „Like“ služby Facebook alebo tlačidlo „Tweet“ služby Twitter, či Google Plus a pod.

Ponuka prevažnej časti prehľadávačov obsahuje možnosti konfigurácie nastavení t.j. prehľadávač zvyčajne obsahuje možnosti ako napr. povolenie súborov cookie, prezeranie súborov cookie, zakázanie všetkých alebo vybratých súborov cookie atď. Ďalšie informácie o správe súborov cookies môžete nájsť na týchto adresách…

Zatvoriť