videní: 2.2K
Červené víno, okrem toho, že je príjemným doplnkom k večernému sledovaniu televízie, k cestovinám a iným potravinám, je plné tisícok antioxidantov a fytochemikálií, ktoré ponúkajú mnohé zdravotné výhody.
Aby si predišiel zdravotným rizikám spojeným s konzumáciou alkoholu, American Heart Association odporúča, aby muži nepili viac ako jeden až dva poháre denne a ženy maximálne jeden pohár. Ak obľubuješ konzumáciu červeného vína, mal by si vedieť aj o tom, aké výhody poskytuje (v zdravom množstve).
Bojuje proti cukrovke
Pitie červeného vína môže znížiť riziko cukrovky a kardiovaskulárnych chorôb. V jednej štúdii z roku 2012 dobrovoľníci konzumovali 30 gramov červeného vína denne počas štyroch týždňov. Výsledky ukázali, že zatiaľ čo hladina cukru v krvi zostala nezmenená, hladina inzulínu sa znížila.
Napomáha k zdravému srdcu
Antioxidanty v červenom víne môžu zvyšovať hladinu dobrého cholesterolu. Resveratrol v červenom víne môže tiež zabrániť dozrievaniu nezrelých tukových buniek a tým aktivovať proteín nazývaný sirtuín 1, ktorý chráni srdce pred zápalovými ochoreniami. Červené víno tiež rozširuje cievy, takže budeš mať menšie riziko tvorenia krvných zrazenín.
Pomáha udržiavať krvný tlak
Podľa publikácie Harvard Health Publications môže byť nealkoholické červené víno lepšie ako bežné červené víno pri znižovaní krvného tlaku. Bez prítomnosti alkoholu majú polyfenolové antioxidanty väčšie účinky. Štúdia z roku 2012 zistila, že účastníci, ktorí pili 30 gramov nealkoholického červeného vína denne počas štyroch týždňov, preukázali významné zníženie systolického aj diastolického krvného tlaku. Vedci dospeli k záveru, že nealkoholické červené víno môže byť užitočné pri prevencii alebo zvládnutí mierneho až stredne vysokého krvného tlaku.
Bojuje proti rakovine
Podľa správy z University of Rochester Medical Center môže resveratrol v červenom víne zničiť množstvo rakovinových buniek pankreasu. Antioxidant to dosahuje ochromením funkcie zdroja energie buniek. V skutočnosti je dôležitosť červeného vína počas liečby rakoviny až taká, že lekári neodporúčajú pacientom, aby sa ho vzdal, ak ho už prijíma.
Zabraňuje obezite
Výskum taktiež tvrdí, že resveratrol v červenom víne môže zlý tuk premieňať na hnedé tuky spaľujúce kalórie. Spotreba červeného vína tiež môže znížiť škodlivé účinky fajčenia. Resveratrol zvyšuje oxidáciu tukov v potrave a zabraňuje preťaženiu tela (keď máš pocit, že ti praskne brucho).
Prevencia Alzheimerovej choroby
Podľa ďalšej štúdie môže byť tou správnou prevenciou Alzheimerovej choroby konzumácia červeného vína. V laboratórnej štúdii na zvieratách doplnok resveratrolu zlepšil prežitie mozgových buniek a znížil kognitívne poškodenie.
Zdroj: healthyeating | topdesat