videní: 2.8K
Existuje veľa vecí, ktoré ti môžu pomôcť cvičiť mozog a udržiavať ho zdravý, ale nie až tak známe, že tvoja strava tiež zohráva kľúčovú úlohu pri znižovaní rizika rozvoja demencie a Alzheimerovej choroby. Nedávna štúdia ukázala, že špecifická strava nazývaná MIND strava by mohla znížiť riziko výskytu týchto chorôb. Ktoré sú teda tie zázračné potraviny?
Zdravé potraviny pre mozog
1. Bobule sú ovocie číslo jedna
Bobule majú vysoký obsah flavonoidov , ktoré sú veľmi prospešné pre náš mozog. Počas 20-ročnej štúdie s tisíckami ľudí, ktorí konzumujú rôzne druhy ovocia, vedci zistili, že tí, ktorí jedli väčšinou bobule, mali najpomalšiu mieru kognitívneho poklesu. Preto by mali patriť medzi tvoje top potraviny čučoriedky, jahody a brusnice; tvoj mozog ti poďakuje neskôr.
2. Jedz zelené potraviny
Zelené potraviny sú pre naše zdravie prospešné na mnohých úrovniach vrátane zdravia mozgu, pretože obsahujú živiny ako folát, flavonoidy, vitamín E a karotenoidy. Zelené listové potraviny, ako sú špenát, korenie, šalát a kapust,a sú najlepšie možnosti pre tvoj mozog a ukázalo sa, že znižujú rýchlosť starnutia mozgu. Nezabudni preto do jedálnička zaradiť šalát.
3. Urob z orechov svoju obľúbenú desiatu
Namiesto spracovaného občerstvenia a sladkostí si na desiatu vyber hrsť surových alebo pražených orechov, ktoré majú vysoký obsah vitamínu E a ktoré pomáhajú nášmu mozgu fungovať. Vďaka ich zlúčeninám, zdravým tukom, vláknine a antioxidantom pomáhajú zdraviu komplexne. Môžeš tiež skúsiť kombinovať orechy a bobule a vytvoriť perfektnú kombináciu pre zdravie tvojho mozgu.
4. Používaj viac olivový olej
Ak vieš niečo o stredomorskej strave, vieš aj to, že olivový olej je surovinou číslo jeden pre dobré a zdravé stravovanie. Lekári odporúčajú obmedziť akékoľvek iné oleje alebo maslo a používať viac olivového oleja – zvlášť extra panenského olivového oleja – pre stravu, ktorá chráni naše mozgy pred demenciou.
5. Pridaj ryby do svojho jedálnička najmenej raz týždenne
Štúdie ukázali, že ľudia nad 65 rokov, ktorí neustále jedli ryby, mali lepšie skóre v testoch pamäti v porovnaní s tými, ktorí jedli menej alebo žiadne ryby, a uprednostňovali radšej mäso. Ryby obsahujú zdravé tuky, B-6 a B-12, ktoré sú prospešné pre naše mozgy. Podľa MIND stravy stačí jesť ryby aj jedenkrát týždenne.
Zdroj: Brightside | topdesat