videní: 8.6K
Dnešné moderné technológie sa snažia zabezpečiť udržateľnú budúcnosť vynálezom jedlých fliaš či obalov. No v prírode je omnoho viac vecí, ktoré sa dajú zjesť, a pritom sme o tom ani netušili.
Nielen fanúšikovia televíznej šou Inkognito si určite spomenú na nezabudnuteľnú Majdu Pavelekovú a jej otázku “Dá sa to zesť?”. V podobnom duchu sa bude niesť aj dnešný článok, v ktorom sa pozrieme na veci, ktoré síce nevyzerajú, že sú jedlé (a za normálnych okolností by nám zrejme ani nenapadlo skúsiť ich požiť), no v skutočnosti nášmu telu nijak neublížia. Vedel si napríklad, že môžeš zjesť vtáčie hniezdo?
1. Kôra stromov
Kôra stromov zrejme v tomto rebríčku neprekvapí. Koniec koncov, živia sa ňou aj zvieratá a napríklad taká škorica je v podstate tiež len kôra stromu. Ale vedel si, že z pomletej kôry si môžeš spraviť múku a vyrobiť z nej napríklad vlastné cestoviny alebo pečivo? Vnútorná časť kôry borovice má okrem toho mnoho pozitívnych účinkov na zdravie. Dokáže znížiť hladinu glukózy a posilniť imunitu, pretože pomáha telu absorbovať viac vitamínu C z potravín a pôsobí ako ochrana pokožky pred UV žiarením.
2. Kaktus
Kaktus na prvý pohľad vyzerá ako rastlina, ktorej by si sa mal za každú cenu vyhnúť a myšlienka mať kaktus v ústach môže pôsobiť trochu strašidelne. No existuje niekoľko odrôd kaktusov, ktoré sú jedlé a po starostlivej príprave je možné z nich pripraviť delikatesy. Jedným z príkladov je kaktus nopál, ktorý chutí ako uhorka a je bohatý na antioxidanty a flavonoidy.
3. Hrebeň kohúta
Kohútí hrebeň je nielen jedlý, ale niektorí ľudia ho dokonca považujú za delikatesu. Podáva sa v rôznych exotických kuchyniach, ako napríklad čínska či francúzska. Hrebeň sa ale používa aj v zdravotníctve, a to konkrétne na liečbu kolennej osteoartritídy.
4. Škrupiny z vajec
Vaječné škrupiny sú nielen výborným rastlinným hnojivom, ale môžu byť konzumované ako doplnok k strave kvôli vysokému obsahu vápnika a minerálov. Samozrejme, existujú určité kroky, ktoré je potrebné pred ich konzumáciou urobiť. Vaječné škrupiny musia byť organické a mali by byť uvarené a následne upečené pri teplote 200 stupňov Celzia. Okrem toho musia byť jemne rozomleté. Na druhej strane, vaječné škrupiny so sebou prinášajú aj riziko v podobe potenciálne vysokého obsahu toxických kovov, ako napríklad ortuť.
5. Koža
Nie, tentokrát nehovoríme o chemicky upravenej koži, z ktorej máš rukavice či obal na laptop, ale o koži v najčistejšej forme. Napríklad Ponmo je teľacia koža, ktorá bola tepelne spracovaná a podáva sa ako príloha k hovädziemu mäsu v Nigérii. Existuje však veľa sporov o tom, či je zdravá alebo nie, ale vedci dospeli k záveru, že pre ľudí nemá žiadnu dodatočnú výživovú hodnotu.
6. Púpava
Púpava je najzdravším jedlým objektom na tomto zozname a jej vonkajšia krása zodpovedá jej výživovým výhodám. Púpava je bohatá na vitamíny C, A a K, antioxidanty a je skvelým zdrojom draslíka a železa. Okrem toho bola v mnohých kultúrach používaná za liek na liečbu zápalov a využívala sa na prípravu rôznych liečiv. Ale predtým, ako sa vrhneš do najbližšieho mestského parku, je potrebné poznamenať, že púpava určená na konzumáciu by mala byť účelovo pestovaná.
7. Krieda
Krieda je prírodná a netoxická látka, konkrétne ide o čistý uhličitan vápenatý. Napriek tomu, že nášmu telu neposkytne žiadne nutričné hodnoty, nezomrieš, ak ju zješ.
8. Hlina
Ako deti sme chtiac-nechtiac určite vyskúšali zjesť hlinu. A hoci sme to všetci prežili, jedenie hliny môže byť veľmi nebezpečné najmä kvôli prítomnosti chemikálií a parazitov. No ak je pôda 100 % organická a nebola ošetrená žiadnymi chemikáliami, je možné ju bez obáv konzumovať.
9. Vtáčie hniezdo
Jedlé vtáčie hniezdá sú obrovskou súčasťou potravinárskeho priemyslu v Číne, najmä kvôli ich jedinečnej chuti a vysokej nutričnej hodnote. Ide o špeciálne vtáčie hniezda, ktoré sú vyrábané zo slín jaskynných vtákov v juhovýchodnej Ázii. Avšak tieto hniezda je veľmi ťažké nájsť a pripraviť, a preto sa predávajú za takmer 10-tisíc dolárov za kilogram. Sú bohaté na bielkoviny, antioxidanty a aminokyseliny a majú protizápalové vlastnosti.
10. Zlato
Zlato je biologicky inertné, čo znamená, že nereaguje na chemikálie a dokáže tak prejsť tráviacim systémom bez toho, aby ho tvoj tráviaci systém absorboval. To je dôvod, prečo ho môžeš nájsť ako dekoráciu mnohých dezertov. 24-karátové zlato sa zvyčajne predáva v listoch alebo vo vločkách – teda v najčistejšej forme vhodnej na konzumáciu. Ak majú zlaté listy menej ako 24 karátov, nie sú vhodné na konzumáciu v dôsledku prítomnosti iných chemických zložiek.
Zdroj: BrightSide | topdesat