videní: 4.5K
Odborníci na výživu zistili, že ryža môže byť dobrým prostriedkom v boji s nadváhou, avšak za podmienky, že zvolíme tú “správnu potravinu.” A síce čiernu ryžu, ktorá dokáže štiepiť tuk.
Pokus na hlodavcoch ukázal, že doplnok z čiernej ryže zastavil hromadenie tukov v pečeni dokonca aj aj u živočíchov, ktoré kŕmili veľmi kalorickým krmivom.V prípade myší sa tiež znížila hladina cholesterolu. Čierna ryža má navyše pomerne nízky glykemický index, 42,3, je výživná a obsahuje veľa vlákniny.
Úplne iná situácia nastane pri konzumácii populárnej bielej ryže, myslia si vedci. Jej glykemický index činí 64 (takmer ako v prípade zemiakov, ktoré určite nie sú diétne). Preto je konzumácia tohto produktu rizikovým faktorom pri cukrovke druhého typu.
Rad vedcov sa tiež domnieva, že biela ryža zvyšuje riziko hypertenzie a metabolického syndrómu. Má byť teda vylúčená z jedálnička ľudí, ktorí sa snažia schudnúť. Inak môže byť účinok opačný.