videní: 357
Potraviny, ktoré vyzerali inak, než sa ich ľudia rozhodli zmeniť: Je to pravdepodobne plastická operácia vo svete potravín a deje sa to už dlhšie, než žijeme. Predtým, ako sa geneticky modifikované potraviny dostali do našich kuchýň, pred tisíckami rokov rástli potraviny stopercentne ekologicky – bez zásahov ľudských rúk. Pozrite sa, ako vyzeralo 8 našich obľúbených druhov ovocia a zeleniny predtým, ako ich ľudia pripravili o divokú prírodu.
Selektívne šľachtenie, známe aj ako umelý výber, je odveký proces, pri ktorom ľudia zistili, že nie všetky rastliny a zvieratá sú rovnaké, a začali s tým niečo robiť. V prípade ovocia a zeleniny ľudia začali s ich domestikáciou alebo pestovaním s cieľom zlepšiť ich veľkosť, chuť, farbu alebo výživovú hodnotu, aby z nich získali väčšiu hodnotu. Takto vyzerali naše potraviny pred týmto procesom a po ňom.
Potraviny, ktoré vyzerali inak, než sa ich ľudia rozhodli zmeniť
Kukurica
Keď sa pred 10 000 rokmi začalo s genetickou modifikáciou divokej trávy Teosinte, ktorá sa považuje za divokého predka kukurice, kukurica sa začala meniť. Z burinnej trávy s malými zrnkami, ktoré mohli rozptýliť semeno, sa stala geneticky modifikovaná základná potravina, ktorá je väčšia a ľahšie sa lúpe.
Banány
Kedysi boli banány viac semenami ako banánmi. Okolo roku 650 n. l., teda pred viac ako 1 000 rokmi, bol jeho najbežnejší divoký predok, za ktorého vedci považujú Musa acuminata, domestikovaný a v priebehu rokov banány stratili semená a stali sa tučnejšími a sladšími.
Vodný melón
Predstavte si melón, ktorý by nebol sladký. No v roku 2000 pred naším letopočtom (pred viac ako štyrmi tisícmi rokov) to tak bolo. Predpokladá sa, že možným divokým predkom melónov boli “kordofánske melóny” (Kordofan melons) a vznikli ako malé, horké plody, ktoré boli veľmi tvrdé, niekde v južnej alebo západnej Afrike. Ľudia ich vyšľachtili vysádzaním semien väčších a chutnejších plodov, čím vznikol sladký, sýtočervený melón, ktorý máme radi dnes.
Mrkva
Mrkva nemala vždy lákavý vzhľad – kedysi bola biela a fialová. Približne pred 1 000 rokmi bola divoká mrkva Daucus Carota domestikovaná. V priebehu rokov sa jej sýtooranžová farba dostala do dnešnej podoby. Stále je možné nájsť žltú a bielu mrkvu. Dnešná mrkva má tiež hlbšie korene a sladšiu chuť.
