videní: 371
Ukázalo sa, že najjednoduchší spôsob zmrazenia chleba je zároveň najlepším spôsobom zachovania chuti. Ak teda kupuješ chlieb do zásoby a nie na okamžitú spotrebu.
Jedným z najchutnejších pôžitkov života je čerstvo upečený chlieb, ktorý chrumkavo láka tvoje zmysly. Má to však jeden háčik – bochník remeselníckych kváskov, ktorému v pekárni či obchode nedokážeš odolať, vydrží iba jeden, možno dva dni, než sa zmení na obrovský krutón. Mrazenie chleba je preto najlepší spôsob, ako ho udržiavať čerstvý.
Chlieb patrí k základným potravinám, ktoré sa tvoria pečením, parením alebo vyprážaním cesta pozostávajúceho minimálne z múky a vody. Vo väčšine prípadov je nutná jedlá soľ a voliteľne aj kvasné činidlo (droždie).
Ako zmraziť chlieb pre najlepší výsledok?
Ak si si doma upiekol čerstvý bochník alebo si si ho kúpil v obchode, najlepšie je ho nakrájať. Pred nakrájaním sa ale uisti, že je úplne vychladnutý. Potom ho zabaľ do plastového obalu a následne do ďalšieho tesného vaku. Pred mrazením nezabudni vytlačiť zo sáčku čo najviac vzduchu. Vieš o tom, že svoj obľúbený chlieb môžeš takto zmraziť v mrazničke na celých 8 mesiacov? To ale platí iba v prípade, že si robíš ozajstné zásoby. Odborníci inak odporúčajú spotrebovať takýto chlieb v priebehu prvých dvoch mesiacov.
Zmraziť môžeš aj celý chlebík
Do mrazničky môžeš odložiť aj celý bochník, ale tiež musí byť zabalený v plastovom obale alebo opätovne uzatvárateľných plastových vreckách. Po rozmrazení a zohriatí je nutné ho použiť celý, lebo inak bude chutiť ako zatuchnutá skalopevná hmota. Ak je práve toto tvoj zámer kvôli návšteve, môžeš ho vložiť do rozohriatej trúby na 200 °C na približne 20 minút, ale musí byť prikrytý alobalom! Ak chceš obnoviť aj chuť čerstvej a ľúbeznej kôrky, odstráň po zohriatí alobal a vlož chlebík do trúby na ďalších pár minút. Najlepšie na tom je, že nikto, ani ty sám neuveríš, že takýto chlieb si mal v mrazničke uložený mesiac. Bude ako čerstvý!
Zdroj: goodhousekeeping | topdesat