videní: 1.7K
Mikrovlnná rúra, ktorá bola prvýkrát vynájdená v 40. rokoch 20. storočia, je dnes jedným z hlavných kuchynských spotrebičov v každej domácnosti. Aj keď táto mašinka znamená pohodlie pri varení a ohrievaní, existujú určité druhy jedál, ktoré by si do mikrovlnnej rúry nikdy nemal dávať ohrievať.
7. Mikrovlnná rúra a vajcia
Keď zohreješ vajíčko v mikrovlnnej rúre, para sa hromadí z molekúl vody a spôsobí zvýšenie tlaku. Pretože vajcia majú tenkú membránu a škrupinu, nie sú schopné vydržať všetok ten tlak, ktorý môže viesť k veľmi horúcej explózii v mikrovlnnej rúre, na tvojom tanieri alebo dokonca pri zahryznutí!
6. Mrkva
Aj keď mrkva môže byť varená a ohrievaná v mikrovlnnej rúre, potenciálne môže byť nebezpečná surová mrkva, najmä tá, ktorá má stále šupku. Ak mrkva nie je správne umytá a sú na nej zvyšky nečistôt, minerály v pôde môžu spôsobiť v mikrovlnnej rúre iskrenie. Ak k tomu dôjde, môže to spôsobiť vážne poškodenie.
5. Spracované mäso
Po prvé, spracované mäso nie je najvýživnejšou potravinou, pretože obsahuje vysoké množstvo soli, prísad, chemikálií a konzervačných látok. Ale keď k obľúbeným pochúťkam a konzervám pridáš mikrovlnné žiarenie, môže sa ti zvýšiť hladina cholesterolu, čo môže viesť k problémom so srdcom. Najbezpečnejším spôsobom, ako ohriať šunky a klobásy, je gril alebo varná doska.
4. Voda
Ohrev vody v mikrovlnnej rúre sa môže javiť ako najjednoduchšie a bezproblémové riešenie. Štúdie ale ukazujú, že veľa prípadov popálenín pochádza z obarenia vodou ohrievanou v mikrovlnnej rúre, najmä ak s ňou manipulujú deti. Elektromagnetické vlny v mikrovlnnej rúre môžu spôsobiť prehriatie vody, čo spôsobuje nestabilitu molekúl vody a môže spôsobiť intenzívny var a dokonca aj výbuchy!