Foto

Pozostatky po katastrofickej implózii ponorky Titan spoločnosti OceanGate boli odhalené na novo zverejnených mrazivých záberoch

oceangate

videní: 350

Na nedávno zverejnených mrazivých záberoch boli odhalené pozostatky po katastrofálnej implózii ponorky Titan spoločnosti OceanGate. Video chvostového kužeľa plavidla bolo verejne zdieľané na podporu prebiehajúceho pojednávania, ktorého cieľom je vyšetriť tragickú katastrofu, pri ktorej zahynulo päť ľudí.

Na záberoch boli trosky z implodovaného Titanu zachytené v hĺbke približne 3 776 metrov v severnej časti Atlantického oceánu.

Na záberoch je najprv vidieť veľký, čiastočne neporušený kus vonkajšieho plášťa ponorky, ktorý leží na dne oceánu.

Potom sa kamera priblíži a zameria sa na ďalšiu časť plášťa Titanu, ktorá sa zdá byť zlomená a prasknutá a odhaľuje vnútorné komponenty.

Zábery chvostového kužeľa plavidla boli zverejnené na verejnom vypočutí v rámci vyšetrovania americkej pobrežnej stráže (USCG) v súvislosti s nešťastím, ktoré si vyžiadalo životy 61-ročného Stocktona Rusha, generálneho riaditeľa a spoluzakladateľa spoločnosti OceanGate, 48-ročného britsko-pakistanského podnikateľa Shahzada Dawooda a jeho 19-ročného syna Sulemana Dawooda, 58-ročného britského podnikateľa Hamisha Hardinga a 77-ročného francúzskeho potápača a prieskumníka Paula-Henriho Nargeoleta.

Pozostatky po katastrofickej implózii ponorky Titan spoločnosti OceanGate boli odhalené na novo zverejnených mrazivých záberoch

Videozáznam viedol k presvedčivým dôkazom o smrteľnej nehode, uviedla USCG, informoval vo štvrtok (19. septembra 2024) denník The Independent. Nové strašidelné zábery prichádzajú po tom, čo bola zdieľaná prvá fotografia ponorky OceanGate sediacej na dne severného Atlantického oceánu, len niečo vyše roka po neslávne známej implózii.

USCG sa o snímku podelila v pondelok (16. septembra). Na snímke bolo vidieť zlomený chvostový kužeľ ponorky Titan na hmlistom modrom dne obrovského oceánu. Chvostový kužeľ bol oddelený od zvyšku plavidla, jeho okraje boli ošarpané, pričom neďaleko je vidieť odtrhnutý fragment plavidla, píše CNN.

Vrak ponorky sa údajne našiel niekoľko sto metrov (180 až 270 metrov) od miesta, kde sa Titanic nachádzal, po niekoľkých dňoch pátrania.

Vyšetrovatelia odhalili nové podrobnosti na pojednávaní, ktoré sa koná v meste North Charleston v Južnej Karolíne v USA a malo by trvať do 27. septembra.

Prebiehajúce vypočúvanie vo veci implózie ponorky Titan, ktoré sa začalo 16. septembra 2024, zvolal viceadmirál Peter W. Gautier z USCG.

Toto formálne vypočutie námornej vyšetrovacej rady (Marine Board of Investigation – MBI) je najvyššou úrovňou vyšetrovania pobrežnej stráže, ktorá je vyhradená pre závažné incidenty s viacerými obeťami na životoch.

Zameriava sa na preskúmanie všetkých aspektov incidentu vrátane udalostí pred nehodou, mechanických systémov, dodržiavania predpisov a reakcie na núdzové situácie.

Zúčastňuje sa na ňom niekoľko strán vrátane svedkov, ako sú bývalí zamestnanci spoločnosti OceanGate, ktorá vyvinula Titan, spolu s odborníkmi z NASA, Boeingu a Washingtonskej univerzity.

Video zobrazujúce chvostový kužeľ plavidla bolo verejne zdieľané

Vo svojej úvodnej prezentácii MBI uviedla, že 22. júna minulého roka sa pomocou diaľkovo ovládaného vozidla podarilo lokalizovať chvostový kužeľ a ďalšie trosky, čo je „presvedčivým dôkazom“, že ponorka zažila katastrofickú implóziu – náhle zrútenie dovnútra spôsobené obrovským tlakom, ako uvádza CNN.

Nájdené pozostatky sa na základe testov DNA a analýzy zhodovali s piatimi mužmi na palube, potvrdilo MBI.

Pondelková prezentácia údajne odhalila aj poslednú správu ponorky – len šesť sekúnd pred stratou kontaktu s hladinou.

„Dropped two wts,“ znel podľa CNN text, ktorý Titan poslal svojej materskej lodi a ktorý odkazoval na závažia, ktoré mohla ponorka zhodiť v nádeji, že sa vráti na povrch.

O niekoľko sekúnd neskôr Titan „pingol“ naposledy a materská loď stratila stopu plavidla.

Vypočutie sa údajne bude týkať „historických udalostí pred nehodou, dodržiavania predpisov, povinností a kvalifikácie členov posádky, mechanických a štrukturálnych systémov, reakcie na núdzové situácie a odvetvia ponoriek,“ uviedla predtým pobrežná stráž.

Hoci hlavným cieľom vypočutia je „odhaliť fakty týkajúce sa incidentu“, predseda rady Jason Neubauer v pondelok priznal, že úlohou skupiny je tiež identifikovať „pochybenie alebo nedbanlivosť poverených námorníkov“.

Neubauer dodal: „A ak by sa zistil nejaký trestný čin, vydali by sme odporúčanie ministerstvu spravodlivosti.“

Dňa 6. augusta 2024 Nargeoletova rodina zažalovala spoločnosť OceanGate za neoprávnené úmrtie a tvrdila, že „vedeli, že zomrie“. Rodina francúzskeho prieskumníka žiada vyše 50 miliónov dolárov.

Nargeoletova rodina tvrdila, že posádka zažila pred katastrofou „hrôzu“, a obvinila prevádzkovateľa ponorky z hrubej nedbanlivosti.

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov