Foto

Bizarné fóbie, ktoré skutočne existujú a spôsobujú ľuďom úzkosť

bizarné fóbie

videní: 225

Bizarné fóbie, ktoré skutočne existujú a spôsobujú ľuďom úzkosť: Mali ste niekedy iracionálny strach napríklad z motýľov alebo z verejného vystúpenia? No, to je len špička ľadovca!

Dnes sa ponoríme do sveta zvláštnych fóbií. Nehovorím tu o každodenných obavách, ale o skutočných strachoch, ktoré môžu z každodenných situácií urobiť veselý (možno pre pozorovateľa) alebo trýznivý zážitok (pre človeka trpiaceho fóbiou).

Takže sa pripravte na to, že budete prekvapený, trochu znechutený (pozeráme sa na teba, myrmekofóbia!) a možno sa vám aj uľaví, že váš najväčší strach sú len pavúky (ktoré, povedzme si úprimne, sú stále dosť strašidelné).

Bizarné fóbie, ktoré skutočne existujú a spôsobujú ľuďom úzkosť

Tafefóbia

Medzi prvé bizarné fóbie na našom zozname patrí tafefóbia – strach z pochovania zaživa.

A áno, hoci sa táto myšlienka môže zdať ako zápletka z hororu, má prekvapivo logický základ. V 19. storočí nebola medicína práve tým, čo by sme nazvali vyspelým. Ľudia boli niekedy vyhlásení za mŕtvych, keď ešte neboli celkom pripravení stretnúť sa so svojím stvoriteľom. Ak to skombinujete s celým tým „šesť stôp pod zemou“, máte recept na skutočný strach.

Našťastie, moderná lekárska veda výrazne znížila riziko, že by sa spánok na zemi nevydaril.

Dikefóbia

Cítite sa niekedy nervózne počas zastavenia na ceste? No pre ľudí s dikefóbiou je strach zo súdneho systému, dokonca aj z pokuty za parkovanie, ako potenciálny doživotný trest.

Ľudia s touto fóbiou sa držia pravidiel nie preto, že by boli dobráci, ale preto, že samotná myšlienka na väzenie alebo väznicu v nich vyvoláva veľkú úzkosť a záchvaty paniky. Už len samotná myšlienka na to, že by mohli byť zatvorení, môže vyvolať silnú úzkosť a dokonca záchvaty paniky.

Takže keď nabudúce dostanete pokutu za parkovanie a pokrčíte nad ňou plecami, pamätajte, že pre niektorých ľudí môže byť tento malý kúsok papiera ako predvolanie do ich najhoršej nočnej mory.

Anemofóbia

Niekto s anemofóbiou nemá rád vietor vo vlasoch!

Táto fóbia je extrémny strach z pevného vzduchu a vetra. Ľudia s anemofóbiou môžu mať pocit, že jemný vánok je ako sila prírody, ktorá ich ohrozuje a zráža z nôh.

Doslova to robí z každodenných činností, ako je prechádzka alebo piknik vonku, skutočnú výzvu.

1 2 3 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov