Foto

Mandelov efekt: Príklady tohto podivného javu zo skutočného života

mandelov efekt

videní: 355

Mandelov efekt: Príklady tohto podivného javu zo skutočného života. Počuli ste niekedy o Mandelovom efekte? Je to celkom ohromujúce! Tu je zoznam skvelých príkladov, ktoré si môžete pozrieť. Mnohí si ho mýlia s Déjà vu, s tým desivým pocitom, že už niečo zažili. Tento jav je však iný: mnohí ľudia si nesprávne pamätajú tú istú udalosť alebo skutočnosť. Už ste zvedavý? Ponorte sa a zistite, či ste si všimli niečo známe!

Déjà vu sa vyskytuje individuálne, zatiaľ čo Mandelov efekt sa vyskytuje masovo, u veľkých skupín ľudí. Je to jav, ktorý je fascinujúci a plný záhad!

Tento termín vymyslela nadšenkyňa pre paranormálne javy Fiona Broomeová. Spolu s ďalšími ľuďmi si v roku 2013 spomenula na juhoafrického prezidenta Nelsona Mandelu, ktorý zomrel vo väzení v 80. rokoch 20. storočia, a nie na chorobu. Existujú aj ďalšie podobné udalosti, keď si kolektívna skupina ľudí nesprávne zapamätala nejakú udalosť. Ste jedným z nich? Pozrite si týchto 10 zarážajúcich príkladov Mandelovho efektu a zistite, či ste si už niekedy nejakú udalosť zapamätali úplne zle.

Mandelov efekt: Príklady tohto podivného javu zo skutočného života

Smrť Nelsona Mandelu

Prvý Mandelov efekt je venovaný samotnému Nelsonovi Mandelovi. Významný juhoafrický revolucionár v boji proti apartheidu a prezident (v rokoch 1994 až 1999) zomrel 5. decembra 2013 (vo veku 95 rokov) vo svojom dome v Houghtone.

Mnohí ľudia v rôznych krajinách si však jasne pamätajú, že Mandela zomrel vo väzení v 80. rokoch 20. storočia. Niektorí z nich dokonca tvrdia, že si pamätajú, ako jeho pohreb vysielala televízia.

Medvedia rodinka (The Berenstain Bears)

Mnohí ľudia majú na knihy o Medvedej rodinke príjemné spomienky. Čítali ich ako deti alebo ich členovia rodiny čítali nahlas. Je to milá spomienka na detstvo.

V pôvodnej anglickej verzii majú však tieto knihy názov „Berenstain Bears“ s „a“ v poslednej slabike, nie s „e“, ako si mnohí pamätajú.

Smrť Billyho Grahama

Billy Graham, populárny americký kresťanský evanjelista, zomrel len nedávno, v roku 2018. Mnohí ľudia vrátane Fiony Broomeovej sa však domnievajú, že zomrel už pred rokmi. Niektorí si dokonca podrobne pamätajú pohreb, na ktorom Bill Clinton predniesol slová na Grahamovu počesť.

1 2 3 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov