Zaujímavosti

Kondenzačná stopa: Čo sú tie biele čiary za lietadlami?

kondenzačná stopa

videní: 464

Kondenzačná stopa: Čo sú tie biele čiary za lietadlami? Ak ste sa niekedy pozreli na oblohu, keď vám nad hlavou preletelo lietadlo, nepochybne ste videli bielu stopu, ktorá sa tiahla za ním. Tieto pruhy, ktoré vyzerajú ako dlhé biele oblaky, sa nazývajú contrails a sú takým bežným javom v letectve, že väčšina z nás ani nemrkne, keď ich vidí na oblohe. Ale čo sú vlastne contrails?

Kondenzačné stopy (alebo po anglicky contrails) sú viac ako len vedľajší produkt leteckej dopravy – sú viditeľnou pripomienkou zložitého vzťahu medzi leteckou dopravou a klímou našej planéty. Nedávny výskum objasnil vplyv contrails na životné prostredie a vyzval nás, aby sme prehodnotili svoj prístup k leteckej doprave.

Kondenzačná stopa: Čo sú tie biele čiary za lietadlami?

 

 

Contrails, anglická skratka pre kondenzačné stopy, sa tvoria, keď sa horúce a vlhké výfukové plyny z motora lietadla stretnú s chladnou atmosférou s nízkym tlakom vo veľkých výškach.

Tento proces spôsobuje, že vodná para vo výfukových plynoch kondenzuje okolo drobných častíc sadzí a vytvára kryštáliky ľadu, ktoré vytvárajú viditeľné biele pruhy, ktoré vidíme na oblohe. Tieto stopy sa môžu v závislosti od atmosférických podmienok rýchlo rozptýliť alebo pretrvávať.

Na tvorbu contrails má vplyv niekoľko faktorov vrátane typu motora lietadla a množstva vyprodukovaných sadzí. Moderné motory, ktoré sú navrhnuté tak, aby boli úspornejšie, vypúšťajú menej častíc sadzí, čo môže skrátiť životnosť týchto pruhov. Avšak aj napriek týmto pokrokom môžu contrails pretrvávať. A to je problém, pretože výskum naznačuje, že prispievajú k zmene klímy tým, že zachytávajú teplo v zemskej atmosfére.

Je kondenzačná stopa škodlivá pre životné prostredie?

Aj keď sa môže zdať, že contrails sú neškodné, majú významný vplyv na našu klímu. V skutočnosti môžu contrails spôsobiť väčšie otepľovanie ako samotný oxid uhličitý (CO2) vypúšťaný lietadlami. Ľadové kryštáliky v contrails zachytávajú teplo v atmosfére a vytvárajú skleníkový efekt.

Podľa výskumu uverejneného tento mesiac v časopise Environmental Research Letters môžu contrails spôsobiť také otepľovanie ako všetky emisie CO2 z leteckej dopravy spolu.

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov