videní: 546
Mikrovlnná rúra je kuchynský spotrebič, ktorý je takmer v každej domácnosti. Vďaka dotyku niekoľkých tlačidiel dokáže toto všadeprítomné zariadenie uvariť vodu, ohriať zvyšky jedla, vyrobiť popcorn alebo rozmraziť mrazené mäso za pár minút.
Mikrovlnná rúra bola vynájdená na konci druhej svetovej vojny. Chvíľu však trvalo, kým sa uchytila. Spočiatku boli príliš veľké a drahé a ľudia im neverili kvôli radiácii, ktorú používajú. Nakoniec sa technológia zlepšila a obavy sa rozplynuli. A to všetko kvôli šťastnej nehode s trochou rozpustenej čokolády.
Percy LeBaron Spencer bol inžinier samouk, ktorý nikdy nedokončil gymnázium. Počas pôsobenia v spoločnosti Raytheon Corp. pracoval na magnetrónoch – elektrónkach, ktoré produkujú mikrovlnné žiarenie a používajú sa v radarových systémoch. V roku 1941 navrhol efektívnejší spôsob ich výroby. Jeho inovácia umožnila zvýšenie výroby zo 17 za deň na viac ako 2 600 za deň.
Keď Spencer testoval magnetrón, všimol si, že čokoládová tyčinka vo vrecku sa mu roztopila. Spencera to zaujalo natoľko, že testoval ďalšie potraviny vrátane popcornu a všimol si, že všetky semená kukurice praskli. Blízko magnetrónu priložil aj vajíčko a sledoval, ako sa začalo triasť a potom explodovalo. Spencer si uvedomil, že potraviny boli vystavené mikrovlnnej energii s nízkou hustotou. Ďalej postavil kovovú skrinku a napájal do nej mikrovlnnú energiu.