Foto

Skryté tajomstvá Zeme: O týchto ste ešte určite nikdy nepočuli

skryté tajomstvá

videní: 584

Skryté tajomstvá Zeme: O týchto ste ešte určite nikdy nepočuli. Milióny štvorcových kilometrov pôdy sa topia priamo pod našimi nohami. Roztápa sa večný ľad, ktorý by mohol zničiť niektoré z našich miest. Medzitým sa na miestach, ako je Nórsko, milióny rokov pohybu ľadu vytvorili úžasné zátoky nazývané fjordy.

Naša planéta je plná desivých, krásnych a tajomných síl – a našou úlohou je odhaliť ich.

Skryté tajomstvá Zeme: O týchto ste ešte určite nikdy nepočuli

Krasové krajiny

Približne 15 % sedimentárnych hornín na Zemi tvorí vápenec, ktorý sa používa na výrobu cementu, ciest a dokonca aj farieb. Možno vás prekvapí, že aj krieda je druh vápenca. A rovnako ako krieda, aj na niektorých vápencových skalných stenách sa môže vnútro pri presakovaní vody rozpustiť.

Vznikajú tak prostredia známe ako “krasové krajiny” – napríklad obrovské závrty, ako sú cenoty na polostrove Yucatán v Mexiku. V iných častiach sveta, ako napríklad v Kamennom lese v Číne, sa skaly týčia vysoko zo zeme a formuje ich voda.

Geódy

Geódy sú druh vulkanickej horniny, ktorá na prvý pohľad vyzerá celkom prázdna, ale vo vnútri rastie niečo magické – kryštály. Nazývajú sa geódy a vznikajú z množstva minerálov nachádzajúcich sa pod sopečnou zemou, zo sladkej vody alebo dokonca z bahna.

Tieto minerály tisíce rokov rastú do úžasných, farebných kryštálov.

Zložené pohoria

Medzi ďalšie skryté tajomstvá Zeme patrí aj toto. Poznáte tú ohromujúcu scénu z filmu Počiatok, kde sa ulice mesta skladajú jedna na druhú? Nuž, podobná vec sa deje aj v skutočnom svete a všetko to spôsobujú – hádate správne – tektonické dosky. Existuje niečo, čo nedokážu!? Vieme, že keď sa tlačia jedna na druhú, vytvárajú hornaté oblasti, ale niekedy sa skutočne prehýbajú jedna cez druhú.

Keď sa to stane, v skutočnosti sa prekladá aj zemská kôra. Zložené pohoria sa nachádzajú v Himalájach a Alpách. Vo Wildhauser Schafbergu vo Švajčiarsku môžete vidieť vlny záhybu, ktoré vznikali milióny rokov.

1 2 3 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov