videní: 1.5K
Pred mnohými rokmi sa v Číne používali sofistikované popravy na potrestanie zločincov : vinník bol zavretý v malej klietke a kŕmený vareným mäsom.
Táto zdanlivo neškodná strava viedla k bolestivej smrti do jedného mesiaca. Je to ale naozaj tak, že sa dá mäsom predávkovať? Alebo že by nás mohla mäsová diéta priviesť do hrobu?
Nedostatok vlákniny narušuje trávenie a môže viesť k rakovine
Po prvé, pri mäsovej strave bude telo reagovať na nedostatok vlákniny, ktorá sa predtým získavala zo zeleniny, ovocia, zŕn a strukovín. A reakcia nie je najpríjemnejšia: zlé trávenie a zápcha. Okrem toho, vláknina odstraňuje z tela toxíny a karcinogény a reguluje cholesterol. Preto sa bez neho riziko rozvoja rakoviny, cukrovky, srdcového infarktu, mozgovej príhody a trombózy zvýši. SZO neodporúča zneužívanie spracovaného mäsa a zaradilo ho do prvej skupiny karcinogénov, medzi ktoré patrí aj alkohol, tabak, výfukové plyny, výroba hliníka a arzén.
Bez uhľohydrátov sa bude človek cítiť zle a bude chcieť piť alkohol
Nedostatok uhľohydrátov bude mať rovnako závažný účinok, pretože slúžia ako zdroj energie. Ak sa sacharidy nedostanú do tela, začnú sa štiepiť tuky a bielkoviny. V dôsledku toho sa vyvinie stav nazývaný ketóza – objaví sa únava, závraty, zmätenosť a nevoľnosť. Pri dlhodobom nedostatku uhľohydrátov sa zvýši hladina kyseliny močovej, čo spôsobí hnačku, nevoľnosť, artritídu a tvorbu obličkových kameňov.
Nie je to také hrozné, ale nepríjemným dôsledkom nedostatku uhľohydrátov bude zvýšené potenie a kyslá vôňa pochádzajúca z úst, pokožky a potu. Telo bude tiež reagovať na túžbu po alkohole, pretože alkoholické nápoje obsahujú veľké množstvo uhľohydrátov a zabraňujú rozkladu tukov.