videní: 552
Je teplý letný deň a vy si túžite otvoriť plechovky s limonádou, ktoré držíte v ruke. Nemôžete sa dočkať, až budete počuť ten hypnotický prskavý zvuk, ktorý sóda alebo sladká malinovka vydáva, kým sa ochladzuje v pohári plnom kociek ľadu. Pri pomyslení na to sa vám môžu zbiehať sliny, ale je dôležité mať na pamäti, že ak zabudnete vyčistiť vrchnák, môžete piť odpad z hmyzu alebo zvierat bez toho, aby ste si to uvedomili.
Plechovky s potravinami a nápojmi precestujú dlhú cestu, kým ich dostanete v najbližšom obchode s potravinami. Sú skladované vo veľkých skladoch a prepravované v nákladných autách, kde sa môžu potenciálne kontaminovať prítomnosťou malých živočíchov alebo samotnou špinou prostredia, v ktorom sú skladované.
Webová stránka Bright Side trochu pátrala po dôvodoch, prečo sa neodporúča piť priamo z plechovky alebo podávať jej obsah v nádobe bez predchádzajúceho vyčistenia viečka, a priniesli sme vám tento článok.
1. Na plechovky mohlo močiť zviera
Zvierací moč môže byť zdrojom prenosu viacerých chorôb, pričom jednou z nich je leptospiróza. Ide o ochorenie spôsobené baktériou, ktorá sa nachádza v moči zvierat, ako sú myši a potkany. Leptospiróza sa prenáša priamym kontaktom s baktériami. Niektoré z príznakov zahŕňajú horúčku, bolesti hlavy, svalov a celkovú malátnosť a môžu sa dokonca zhoršiť a nakoniec viesť k vážnejšej forme ochorenia.
2. Konzervy a plechovky by sa mohli potenciálne kontaminovať okolitým prachom a nečistotami
Neodporúča sa konzumovať potraviny obsahujúce prach, pretože podľa Panamerickej zdravotníckej organizácie môže byť táto zložka kontaminovaná mikroorganizmami, ktoré sú zodpovedné za choroby. Napríklad baktéria Bacillus cereus môže pri výskyte u ľudí spôsobiť hnačku, kŕče v bruchu a dokonca aj zvracanie.
3. Hmyz, napríklad šváby, môže plechovky využívať na ukladanie svojich vajíčok alebo výkalov
Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie sú tieto chrobáky bežnými šíriteľmi chorôb, ako je dyzentéria, gastroenteritída, hnačka, brušný týfus, gangréna a lepra. A najlepším spôsobom, ako sa im vyhnúť, je umyť konzervy a plechovky pred ich otvorením vodou a mydlom.
4. Do potravín sa môžu dostať stopy zvierat alebo hmyzu
Viečka konzerv môžu obsahovať malé stopy hmyzu, ako sú muchy, pavúky alebo šváby. Ak veko nevyčistíte, môžu zostať nepovšimnuté a riskujete, že vám spadnú do jedla a kontaminujú celú pripravovanú dávku. Okrem toho niektoré druhy hmyzu, napríklad muchy, sú prenášačmi viac ako 60 chorôb vrátane brušného týfusu, cholery a detskej obrny. Pravdepodobne nechcete, aby sa niektorá z nich dostala do vášho jedla!
Zdroj: Brightside | topdesat