Foto

Grécka mytológia: Legendárne bytosti z gréckej mytológie

grécka mytológia

videní: 1.9K

Grécka mytológia: Legendárne bytosti z gréckej mytológie. Grécka mytológia, týkajúca sa ich bohov a hrdinov, podstaty sveta a pôvodu a významu ich vlastných kultových a rituálnych praktík, je známa niektorými mimoriadne nadpozemskými mytologickými príbehmi. Grécke legendy sú predmetom populárnej kultúry už tisíce rokov. Najznámejšími postavami týchto mýtov sú bohovia, bohyne, hrdinovia, hrdinky a mytologické bytosti.

Grécka mytológia: Legendárne bytosti z gréckej mytológie

Tyfón

Tyfón bol najsmrteľnejším netvorom gréckej mytológie. Posledný syn Gaii, ktorého otcom bol Tartar, bol známy ako „otec všetkých netvorov“; jeho manželka Echidna bola rovnako „matkou všetkých netvorov“. Pseudo-Apollodorus ho v Bibliotheke opísal ako najväčšieho a najstrašnejšieho zo všetkých tvorov. Jeho ľudská horná polovica údajne siahala až do výšky hviezd a jeho ruky siahali na východ a západ. Namiesto ľudskej hlavy mu z krku a ramien vyrážalo sto dračích hláv.

Lamia

Lamia bola vraj krásna kráľovná Líbye, ktorá sa stala démonom požierajúcim deti. V mýte je milenkou boha Dia, čo spôsobí, že Diova žiarlivá manželka Héra zabije všetky Lamiine deti (okrem Scylly, ktorá je sama prekliata) a premení ju na netvora, ktorý loví a požiera deti iných.

Echidna

Napoly žena, napoly had, Echidna známa ako „matka všetkých netvorov“, pretože väčšina netvorov v gréckej mytológii boli jej potomkovia. Hesiodova Teogónia ju opisuje ako: „bohyňu divokú Echidnu, ktorá je napoly nymfa s trblietavými očami a krásnymi lícami a napoly zasa obrovský had, veľký a strašný, so škvrnitou kožou, živiaci sa surovým mäsom pod tajnými časťami svätej zeme.

1 2 3 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov