videní: 1.2K
Triky, ako udržať ovocie a zeleninu dlhšie čerstvé: Zbavte sa pocitu viny za plytvanie potravinami (a ušetrite peniaze a čas pri nákupe potravín). Pozrite sa na tieto inteligentné triky, vďaka ktorým vám potraviny vydržia dlhšie.
Triky, ako udržať ovocie a zeleninu dlhšie čerstvé
Bobule: Opláchnite octom
Pred uložením do chladničky umyte jahody, maliny a iné bobuľové ovocie zmesou octu a vody (v pomere 1:3). Dezinfikuje sa tak proti plesniam, ktoré môžu predĺžiť trvanlivosť o niekoľko týždňov. Potom ich opláchnite vodou a dôkladne osušte.
Hlávkový šalát: Skladujte s papierovou utierkou
Pripravili ste si do šalátu príliš veľa šalátu? Zvyšné listy skladujte v miske s papierovou utierkou na vrchu a potom ich utesnite plastovou fóliou. Utierka absorbuje vlhkosť, vďaka ktorej sú listy rozmočené a hnedé. Keď utierka zvlhne, vymeňte ju za novú. Ďalší trik: posypte listy štipkou soli, ktorá tiež pomáha vytiahnuť dodatočnú vlhkosť.
Avokádo: Striekajte citrónom
Avokádo obsahuje enzýmy, ktoré pri pôsobení kyslíka vytvárajú hnedý pigment, preto avokádo rozpolené na polovicu vyzerá tak skoro po uložení nevábne. Aby ste tomu zabránili, postriekajte ho citrónovou alebo limetkovou šťavou (môžete to urobiť aj na guacamole.) Kyselina citrónová pomôže zabrániť hnednutiu aspoň na jeden deň. Avokádové plátky môžete skladovať aj s veľkými kúskami cibule.
Mrkva: Skladujte s vodou
Ak chcete predísť vysušenému vzhľadu starej mrkvy, najprv odrežte zelené listy, ak ste mrkvu kúpili celú (listy môžu z koreňov vytiahnuť živiny). Mrkve najlepšie prospieva vlhkosť, preto ju vložte do nádoby naplnenej vodou, utesnite plastovou fóliou a uložte do chladničky. Alebo ju pred uložením do chladničky zabaľte do bublinkovej fólie: Ak mrkvu radšej nenamáčate do vody, umožní jej prístup dostatočnej vlhkosti.