videní: 507
Ak bývaš blízko večierky, problém s chýbajúcim čerstvým pečivom sa ťa asi netýka. Čo však v prípade, že pečivo, ktoré doma skladuješ už niekoľko dní, stvrdlo?
Chlebník je plný pečiva, no už je tvrdé a chceš ho vyhodiť? Alebo sa ti zunovalo jesť tvrdý chlieb, no nie je nablízku žiadny otvorený obchod, kde by si si mohol kúpiť ďalší chrumkavý čerstvý chlebík? Ľahká pomoc – jednoduchý trik ťa môže zachrániť pred hladom, pretože ti umožní „oživiť“ staré pečivo (nie plesnivé), ktoré by si inak vyhodil.
Existuje tiež množstvo receptov pre lenivých kuchárov, v ktorých dokážeš využiť aj niekoľko dní staré pečivo. Placky, pizza, dokonca aj chlebová polievka dokáže „zrecyklovať“ starý chlieb do úplne inej podoby, o ktorej si predtým ani netušil, že existuje. Pokiaľ teda nešetríš bochníky na strúhanku.
Staré pečivo sa dá jednoducho vzkriesiť
Staré pečivo jemne namočíš pod prúdom studenej vody, no nepremoč ho. Pečivo zabalíš do alobalu a vložíš do studenej rúry. Rúru nastav na 150°C a nechaj zohrievať 12-15 minút. Po uplynutí 12-15 minút pečivo z rúry vyberieš a rozbalíš z fólie. Následne vlož rozbalené pečivo späť do rúry na približne 5 minút, aby bolo opäť príjemne chrumkavé. Hotovo!
Chlebová pizza
Ingrediencie: starší chlieb, vajcia, slanina, paradajky, olivy, nastrúhaný syr
Postup: Chlieb obalíme v rozšľahanom vajíčku a starostlivo ho poukladáme na dno panvice. Navrch naukladáme pokrájanú slaninu, paradajky, olivy a nastrúhaný syr. Pridáme olej a pod zakrytou pokrievkou dusíme asi 5 minút.
Tip: Chlieb si môžeš „vystlať“ čímkoľvek, čo ti ostalo v chladničke – tuniak, kolieska cibule, paprika, saláma či feferónky. Fantázii sa medze nekladú!
Chlebové čipsy
Ingrediencie: starší chlieb, olej, cesnak, korenie, mletá sladká paprika, rasca, majoránka
Postup: Starší chlieb nakrájame na kocky. Do väčšej misy pridáme olej, prelisovaný cesnak, štipku čierneho korenia, mletú papriku, rascu a majoránku. Dobre premiešame s kockami chleba, hodíme na plech a zapečieme do ružova vo vyhriatej rúre.
Chlebové placky so slaninkou
Ingrediencie: starší chlieb, slanina, cibuľa, mlieko, vajcia, cesnak, soľ, korenie, majoránka
Postup: Chlieb nakrájame na kocky aj s kôrkou, dáme do misy a zalejeme mliekom. Nakrájanú slaninu spolu s cibuľkou osmažíme a pridáme do chlebovej zmesi. Do cesta vmiešame vajíčka, ochutíme cesnakom, korením, majoránkou a podľa chuti dosolíme. Vysmážame na panvici alebo vo fritéze.
Dobrú chuť!