TOP 10

TOP 10: Toto sú tie najaktívnejšie sopky na našej planéte. Dokáže ich ničivá sila spôsobiť koniec sveta?


videní: 23.7K

Sopky sú fascinujúce vďaka svojej kráse, ale aj desivé zároveň, pretože dokážu spôsobiť masovú deštrukciu v okolí. Aj keď prípady erupcie sopky sú pomerne vzácne a dôkladne sledované zo strany vedcov, stále predstavujú obrovské nebezpečenstvo pre ľudí, ktorí žijú blízko nich. Tu je zoznam 10 najaktívnejších sopiek na Zemi:

 

10. Mauna Loa – Havaj

Autor: R.W. Decker / wikipedia.org

Autor: R.W. Decker / wikipedia.org

Mauna Loa je jednou z najväčších sopiek na Zemi z hľadiska objemu a pokrytej plochy. Je to tiež jedna z piatich sopiek, ktoré tvoria ostrov Havaj v americkom štáte s rovnakým názvom. Je to aktívna sopka, ktorá je aktívna pravdepodobne najmenej 700 000 rokov. Jej posledná erupcia nastala od 24. marca 1984 do 15. apríla 1984.

 

9. Taal Volcano – Filipíny

Autor: Roberto Verzo / wikipedia.org

Autor: Roberto Verzo / wikipedia.org

Taal Volcano sa nachádza na ostrove Luzon na Filipínach cca 50 km od hlavného mesta Manila. Je to jedna z najaktívnejších sopiek na Filipínach, ktoré sú súčasťou Ohnivého kruhu. Vybuchla mnohokrát, čo spôsobilo obete v obývaných oblastiach okolo jazera. Posledná erupcia nastala v roku 1977. Od roku 1991 však zaznamenávajú silnú seizmickú aktivitu.

 

8. Ulawun – Papua-Nová Guinea

wikipedia.org

wikipedia.org

Ulawun je jednou z najaktívnejších sopiek v Novej Guinei a zároveň aj jednou z najnebezpečnejších. Je to najvyššia sopka na 1 000 km dlhom Bismarckovom súostroví. Prvá zaznamenaná erupcia Ulawun bola v roku 1700. Niekoľko tisíc ľudí žije v blízkosti sopky. Od roku 1700 bolo zaznamenaných 22 erupcií. Výbuch v roku 1980 vyhodil popol až do výšky 18 km. Zdevastovaných bolo 20 kilometrov štvorcových plochy.

 

7. Nyiragongo Volcano – Konžská demokratická republika

Autor: Cai Tjeenk Willink / wikipedia.org

Autor: Cai Tjeenk Willink / wikipedia.org

Je to jedna z najaktívnejších sopiek v Afrike a jedna z ôsmich sopiek v pohorí Virunga. Od roku 1882 vybuchla najmenej 34-krát. K poslednej zničujúcej erupcii Nyiragongo došlo 17. januára 2002, keď vytekajúca láva pokryla približne 40 % mesta Goma.

 

6. Merapi – Indonézia

Autor: Crisco 1492 / wikipedia.org

Autor: Crisco 1492 / wikipedia.org

Merapi je najaktívnejšia sopka v Indonézii a pravidelná erupcia nastáva od roku 1548. Nachádza sa blízko mesta Yogyakarta. Tisíce ľudí tak žijú priamo na svahoch sopky. Aktívna je už 10 000 rokov.

 

5. Galeras – Kolumbia

Autor: Josecamilom / wikipedia.org

Autor: Josecamilom / wikipedia.org

Sopka Galeras bola aktívna po dobu najmenej jedného milióna rokov. Nachádza sa v južnej Kolumbii v blízkosti hraníc s Ekvádorom. V súčasnosti je to najaktívnejší vulkán v Kolumbii. Galeras sa stal aktívnym znova v roku 1988 po iba 10 ročnej prestávke. Konferencia v roku 1993 sa skončila katastrofou, keď niekoľko vedcov naplánovalo expedíciu do krátera Galeras. Výbuch nastal nečakane, čo malo za následok smrť šiestich vedcov a troch turistov.

 

4. Sakura-džima – Japonsko

Autor: Kimon Berlin / wikipedia.org

Autor: Kimon Berlin / wikipedia.org

Sakura-džima je aktívna kompozitná sopka a bývalý ostrov. Často ju nazývajú aj Vezuv východu. Vybuchuje takmer konštantne. Je nebezpečná vzhľadom k svojej polohe v husto osídlenej oblasti. Mesto Kagošima sa nachádza len niekoľko kilometrov od sopky.

 

3. Popocatepetl – Mexiko

Autor: Jakub Hejtmánek / wikipedia.org

Autor: Jakub Hejtmánek / wikipedia.org

Popocatepetl je aktívna sopka a druhý najvyšší vrchol v Mexiku (5426 m). Obyvatelia Puebla, iba 40 km východne od sopky, si vychutnávajú výhľad na zasnežené hory takmer po celý rok. Posledná veľká erupcia nastala v roku 2000. Naštastie, vedci boli schopní varovať vládu a ľudia boli evakuovaní z tejto oblasti do bezpečia.

 

2. Vezuv – Taliansko

Autor: Brooklyn Museum / wikipedia.org

Autor: Brooklyn Museum / wikipedia.org

Vezuv sa nachádza 9 km východne od Neapola. Je to jediná sopka na európskej pevnine, ktorá vybuchla za posledných sto rokov. Vezuv vybuchla naposledy v roku 1944 a dnes je považovaná za jednu z najničivejších sopiek na svete, pretože v jej okolí žije približne 3 000 000 ľudí.

 

1. Yellowstone Caldera – USA

wikipedia.org

wikipedia.org

Je najviac nebezpečná, pretože sa jedná o aktívnu super-sopku, čo znamená, že sopka je schopná vyprodukovať obrovský výbuch. Super sopečné výbuchy zvyčajne zahŕňajú rozsiahle oblasti pokryté lávou a sopečným popolom. Výbuchy sú dostatočne silné na to, aby spôsobili vymieranie druhov a môžu byť až také silné, že spôsobia koniec sveta. To preto, že výbuch takejto super sopky ma na svedomí spustenie masívnej tektonickej aktivity a následný výbuch ostatných sopiek na Zemi. Pozri tiež: TOP 10+ faktov o Mount Evereste.

 

Zdroj: themost10

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov