videní: 745
Mikrovlnná rúra nie je bezchybný pomocník – tieto chyby robí takmer každý: Približne 70 % domácností vraj používa mikrovlnnú rúru každý deň, preto by ste si mysleli, že vedieť, ako ju správne používať, je samozrejmosťou. Ale zrejme jedinou spoločnou vecou je to, ako nesprávne všetci používame svoje mikrovlnné rúry. Pozrite si týchto 8 chýb.
Mikrovlnná rúra nie je bezchybný pomocník – tieto chyby robí takmer každý!
Ignorovanie gombíka úrovne výkonu
Neustále stláčanie predvoleného 30-sekundového tlačidla na našich mikrovlnných rúrach je to isté, ako keby sme varili všetky potraviny na sporáku na najvyšší výkon po celý čas, keď je jedlo na sporáku. Je to dôvod, prečo jedlo skončí spálené na vonkajšej strane, napríklad na nádobe, zatiaľ čo vnútro nášho jedla zostane studené. Existuje však lepší spôsob – spôsob s tlačidlom úrovne výkonu.
Namiesto toho, aby ste ho ignorovali, ako to robí väčšina z nás, jeho používanie vám umožní mať lepšiu kontrolu nad tým, ako sa vaše jedlo zohrieva. Nižšie nastavenie výkonu a niekoľko minút navyše môže často viesť k lepšej štruktúre a dôslednejšej tepelnej úprave jedla.
Ako ju používať:
Používajte 100 % výkon:
- pri ohrievaní vodných látok, ako sú polievky alebo čaj.
- pre popcorn (alebo čokoľvek iné, čo má hrúbku menšiu ako 1 cm)
- pri mäkčení zeleniny
Znížte úroveň výkonu na 50 %:
- pri ohrievaní alebo ohrievaní jedál, ktoré sa nedajú miešať, ako sú lasagne, mrazené kurča alebo zemiaky
- pri teplote jedla, napr. pri rozpúšťaní masla alebo čokolády
- pre nadýchanejšie obilniny pri ich jemnom varení v pare, t. j. ryža, farro a quinoa
Úroveň výkonu by nemala prekročiť 50 %, keď:
- ohrievate mliečne výrobky, ako je mlieko, ktoré sa môže ľahko zrážať.
- ohrievate veci ako je paradajková omáčka.
- roztápate maslo.
Nemiešanie jedla
Riešenie nerovnomerne ohriatych potravín existuje a je doslova vo vašich rukách. Stačí pozastaviť mikrovlnnú rúru a v polovici ohrievania premiešať zvyšky jedál a mrazené jedlá pripravené na konzumáciu. Týmto postupom zabezpečíte, že jedlo bude dokonale pripravené, a pomôžete odstrániť studené miesta v jedle. Je to dôležité, pretože v týchto studených miestach sa častejšie množia baktérie.
Ďalším dôvodom, prečo mikrovlnné rúry nedokážu ohrievať potraviny rovnomerne, okrem toho, že majú oblasti, ktoré sú horúcejšie ako iné, je, že dokážu ohrievať potraviny len v hĺbke približne 2 až 3 cm. Ak je teda jedlo príliš hrubé, vnútro sa hneď nezahreje.
