videní: 362
Jablká
Boli časy, keď ľudia nemohli jesť jablká zo stromu. Približne pred 4 000 rokmi bol divoký predok jabĺk, Malus sieversii, vyšľachtený. Ľudia sa snažili o to, aby bol chutnejší a sladší, pretože predtým bol príliš kyslý. V priebehu storočí sa tiež vyvinula ich lepšia štruktúra a jasnejšia farba.
Karfiol
Divokým predkom karfiolu je divoká kapusta (Brassica oleracea), ktorá bola vyšľachtená približne 400 rokov pred naším letopočtom (pred viac ako 2000 rokmi). Mala veľké listy a kvitnúce stonky, ktoré niesli jednotlivé kvety.
Broskyne
Pred domestikáciou, v období 6000 rokov pred n. l. (približne pred 8000 rokmi), boli broskyne oveľa menšie a mali tenšiu a tvrdšiu dužinu. Pochádzali z Prunus persica, čeľade Rosaceae, a podobali sa čerešni, chutili skôr ako čečina a kôstka zaberala v plode viac miesta. Teraz, po tisícročiach umelej selekcie, sú naše broskyne väčšie, šťavnatejšie a sladšie. Moderné broskyne obsahujú aj viac živín.
Uhorka
Predpokladá sa, že divoké uhorky sa začali pestovať približne pred 11 000 rokmi. Jej divoký predok, Cucumis hardwickii, vyzerá úplne inak ako uhorka, ktorú poznáme – je menšia a má guľatejší tvar s tŕňmi. Selektívnym šľachtením sa z nej stala dlhá a sladká uhorka, ktorú si dnes môžeme hodiť do šalátu.
Zdroj: brightside / topdesat
