Foto

Potraviny, ktoré vyzerali inak, než sa ich ľudia rozhodli zmeniť

potraviny

videní: 362

Jablká

potraviny

Boli časy, keď ľudia nemohli jesť jablká zo stromu. Približne pred 4 000 rokmi bol divoký predok jabĺk, Malus sieversii, vyšľachtený. Ľudia sa snažili o to, aby bol chutnejší a sladší, pretože predtým bol príliš kyslý. V priebehu storočí sa tiež vyvinula ich lepšia štruktúra a jasnejšia farba.

Karfiol

Divokým predkom karfiolu je divoká kapusta (Brassica oleracea), ktorá bola vyšľachtená približne 400 rokov pred naším letopočtom (pred viac ako 2000 rokmi). Mala veľké listy a kvitnúce stonky, ktoré niesli jednotlivé kvety.

Broskyne

Pred domestikáciou, v období 6000 rokov pred n. l. (približne pred 8000 rokmi), boli broskyne oveľa menšie a mali tenšiu a tvrdšiu dužinu. Pochádzali z Prunus persica, čeľade Rosaceae, a podobali sa čerešni, chutili skôr ako čečina a kôstka zaberala v plode viac miesta. Teraz, po tisícročiach umelej selekcie, sú naše broskyne väčšie, šťavnatejšie a sladšie. Moderné broskyne obsahujú aj viac živín.

Uhorka

Predpokladá sa, že divoké uhorky sa začali pestovať približne pred 11 000 rokmi. Jej divoký predok, Cucumis hardwickii, vyzerá úplne inak ako uhorka, ktorú poznáme – je menšia a má guľatejší tvar s tŕňmi. Selektívnym šľachtením sa z nej stala dlhá a sladká uhorka, ktorú si dnes môžeme hodiť do šalátu.

Zdroj: brightside / topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov