videní: 1.4K
Kulinárske tajomstvá, ktoré pozdvihnú úroveň vašich jedál stonásobne: Takmer každý človek, ktorý pravidelne varí, má svoje kulinárske tajomstvá, vďaka ktorým sú jeho jedlá mimoriadne chutné: zemiaková kaša je jemná a vzdušná, steak šťavnatý a čokoládové sušienky sa rozplývajú v ústach. Rozhodli sme sa nájsť tieto tajomstvá, triky a lifehacky, o ktoré sa podelili používatelia internetu. Mnohé z nich dokážu doslova za pár sekúnd rozjasniť a obohatiť chuť známeho pokrmu.
Kulinárske tajomstvá, ktoré pozdvihnú úroveň vašich jedál stonásobne
Aby hlavné jedlá, polievky a omáčky mali bohatšiu chuť
- Ak ochutnáte jedlo a pomyslíte si „hmmm, niečo tomu chýba…“, pravdepodobne je to kyselina. Najmä ak ste už trochu jedlo osolili. Citrusy a ocot sú určite najlepšími spôsobmi, ako pridať kyselinu na záver. V závislosti od receptu mám rád červený vínny ocot alebo jablčný ocot, pretože okrem kyslosti majú aj svoj vlastný chuťový prínos. Začať s paradajkami je skvelý spôsob, ako vylepšiť recept, ktorý potrebuje viac kyslosti.
- Maslo. Rozčuľujem sa, keď ideme jesť do reštaurácie a moja žena povie, že jedlo je také dobré, teda je, ale čašník ju nenechal stáť vedľa kuchára a povedať: „Preboha, nepoužívaj toľko masla.“ V reštaurácii je to dobré, pretože jedlo je zvyčajne absolútne plné vecí, ktorým by ste sa inak snažili príliš vyhýbať. Každopádne, keď sa nepozerala, v podstate som nám do šalátu strčil tyčinku masla.
- Keďže som pracoval v niekoľkých michelinských a špičkovo hodnotených reštauráciách po celom svete, môžem vám povedať, že existuje jedna zložka, ktorá oddeľuje amatérske jedlo od profesionálneho – vývar. Vývar je základom mnohých jedál vrátane omáčok.
- Keď pražím cibuľu do polievky, pridávam do nej kurkumu, ktorá dodá polievke peknú farbu a má zdraviu prospešné účinky. Dávam ju aj do vody pri varení cestovín.
- Varte čokoľvek pomalšie a na nižšej teplote a vyjde vám to lepšie. Raz som mala lekciu varenia od známeho francúzskeho šéfkuchára a zo všetkých drobností, ktoré povedal, mi utkvela v pamäti hlavne táto: „Väčšina ľudí sa snaží variť veci príliš rýchlo. Musíte rešpektovať svoje ingrediencie.“
Ďalšie tipy a triky, ktoré vylepšia vaše hlavné jedlá a omáčky!
- Štipka škorice do omáčky na cestoviny. Robila to moja talianska prababička a cestoviny vďaka tomu chutia ako tie jej.
- Mletý koriander. Hodí sa takmer do všetkého slaného. Zvyčajne používam asi polievkovú lyžicu, ale ak chcete, začnite pomaly. Len dodáva extra chuť, ktorú väčšina slaných jedál potrebuje. Omáčky, kuracia polievka s rezancami, kuracie mäso, brokolicová polievka, zapekané jedlá atď.
- Do všetkých ťažkých jedál na báze paradajok – od nákypu až po bolonskú omáčku – pridajte instantnú kávu alebo horkú čokoládu, ktorá prehĺbi chuť.
- Jediná vec, ktorú som sa naučila od svojej mamy, je pridávať štipku cukru do jedál, ako sú napríklad pikantné jedlá. Upokojuje to pálivosť tak jemne.
- Muškátový oriešok dávam do všetkého. Jeho hlboká, zemitá chuť dokonale dotvára všetko. Používam ho do slaných jedál, ako sú omáčky, šalátové zálievky, nákypy akéhokoľvek druhu. Nie je ho veľa, ale stačí posypať, alebo štipka.
- Ak pridáte štipku nakladanej červenej repy do akéhokoľvek jedla na báze paradajok (hovorím o ragú, bolonskej atď.), bude miliónkrát lepšie.
- Chuť omáčok na bravčové, kuracie mäso a ryby môžete oživiť pridaním akéhokoľvek ovocia alebo bobuľovín. Mango, maliny, ananás, ostružiny, čerešne, papája, slivky – všetko sa hodí.
- Pred použitím orechov v recepte ich vždy opražte.
