Foto

Bielkoviny: Spôsoby, ktorými vám vaše telo môže naznačovať, že máte nedostatok bielkovín

bielkoviny

videní: 525

Bielkoviny sú dôležitou výživnou látkou, ktorá zohráva kľúčovú úlohu v štruktúre a funkcii svalov, kože, enzýmov a hormónov. Nie každý však prijíma dostatok bielkovín, čo môže viesť k rôznym zdravotným problémom. Vaše telo môže dávať signály, ak trpíte nedostatkom bielkovín, ktoré sme zozbierali nižšie.

Bielkoviny: Spôsoby, ktorými vám vaše telo môže naznačovať, že máte nedostatok bielkovín

Problémy s pokožkou, nechtami a vlasmi

bielkoviny

Bielkoviny sú hlavnou zložkou pokožky a vlasov. Keď si ich telo nedokáže vytvoriť, nedostatok bielkovín môže spôsobiť, že vaša pokožka bude bledšia, suchšia alebo sa bude šupinatieť. Vaše vlasy sa môžu zdať krehkejšie a nechty môžu mať hlboké ryhy.

Zmeny nálady

bielkoviny

Bielkoviny poskytujú aminokyseliny dôležité pre tvorbu neurotransmiterov, ktoré prenášajú informácie medzi bunkami. Nedostatok bielkovín v strave teda môže znamenať, že vaše telo nedokáže vytvoriť dostatok týchto neurotransmiterov, čo môže zmeniť fungovanie vášho mozgu. Napríklad pri nízkej hladine dopamínu a serotonínu sa môžete cítiť depresívne alebo príliš agresívne.

Opuchy

bielkoviny

Jedným z najtypickejších príznakov nedostatočného príjmu bielkovín sú opuchy – nazývané aj edémy. K opuchu zvyčajne dochádza v oblasti brucha, nôh, chodidiel a rúk. Možnou príčinou tohto príznaku je nízka hladina látky nazývanej albumín.

Albumín pomáha udržiavať tekutinu vo vnútri krvných ciev. Nedostatok albumínu môže telu sťažovať rovnováhu tekutín v cievach, čo má za následok hromadenie tekutín v telesných tkanivách. Telo sa snaží zadržať viac vody a sodíka, čo spôsobuje opuchy. Je dobré mať na pamäti, že opuchy sú príznakom závažného nedostatku bielkovín, ktorý sa v rozvinutých krajinách pravdepodobne nevyskytuje.

Hlad

bielkoviny

Ak neprijímate dostatok bielkovín, vaše telo sa pokúša obnoviť stav bielkovín zvýšením chuti do jedla a povzbudzuje vás, aby ste si našli niečo na jedenie. To môže viesť ku konzumácii potravín s vysokým obsahom sacharidov a tukov, aby sa nahradil nedostatok bielkovín. Potraviny s vysokým obsahom sacharidov a tukov však nie sú také sýte ako potraviny s vysokým obsahom bielkovín. Časom to môže viesť k konzumácii príliš veľkého množstva kalórií, čo spôsobí neúmyselné zvýšenie hmotnosti a obezitu.

V zdravej strave by malo minimálne 10 % denných kalórií pochádzať z bielkovín. Najlepším spôsobom, ako napraviť nízku hladinu bielkovín, je konzumácia potravín s vysokým obsahom bielkovín, ako sú tučné ryby, chudé mäso, vajcia, šošovica, strukoviny, orechy a nízkotučné mliečne výrobky.

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov