videní: 526
Chladnička je jedným z najlepších vynálezov všetkých čias. Udržiava potraviny v čerstvom stave, no vieš čo do nej nepatrí?
Ušetril si pri poslednom nákupe v hypermakete desiatky eur a teraz sa tešíš z preplnenej chladničky? Neteš sa predčasne! Ak sa do chladničky dostane niečo, čo tam nepatrí, ani najmodernejšie technológie neuchránia tieto potraviny pred skazením či šírením mikroorganizmov.
16. Celý melón
Určite už vieš, že umiestnenie melónu alebo ananásu do chladničky zaberá neskutočne veľa miesta. A čo je dôležitejšie, skladovanie tohto ovocia v chladničke zastavuje proces dozrievania, čo znamená, že nebudú také chutné, ako keby si ich mal vonku pri izbovej teplote. Chladné teploty tiež znižujú počet zdravých antioxidantov. Takéto plody môžeš bez problémov nechať ležať na pracovnej doske, až kým ich nebudeš chcieť zjesť. Ak ti predsa len zostanú zvyšky (keďže nie všetci sme schopní zjesť 3 kilá naraz), daj ich do vzduchotesnej nádoby – tak ich udržíš čerstvé ďalšie tri dni.
15. Surové zemiaky
Toto je veľmi lenivé riešenie pre zachovanie čerstvosti. Keď si prinesieš zemiaky z obchodu v sáčku, treba ich z neho vybaliť a umiestniť na dobre vetrané miesto – do košíka alebo do šuplíka na zeleninu. Chladné teploty totižto menia komplexné škrobové uhľohydráty, ktoré sa nachádzajú v surových zemiakoch. To spôsobí, že stratia chuť a budú viac horké ako sladké. Hlavné je, aby neboli na slnku.
14. Med
Med je naozaj prírodný všeliek. Navyše, vďaka vysokému obsahu cukru nepotrebuje prírodný med žiadny ďalší konzervačný prostriedok. V skutočnosti schovávanie tohto pokladu prakticky zaručí, že keď budeš chcieť, tak túto dobrotu z pohára len tak nedostaneš. Po opätovnom schladení med stvrdne a skryštalizuje, takže sa mu v chladničke naozaj nepáči. Ideálne miesto preňho je v špajzi alebo nejakej skrinke, kde môže odpočívať mimo nadmernej teploty. Ešte jeden tip: Ak si už med do chladničky dal – nevyhadzuj ho. Jednoducho vlož nádobu s medom do horúcej (nie vriacej!) vody a počkaj, kým sa nevráti do tekutého stavu.
13. Paradajky
Ak nechceš, aby tvoje čerstvé paradajky chutili ako kus kartónu a lepenky, nedávaj ich do chladničky. Po zbere rajčiny naďalej dozrievajú a vyvíjajú si chuť, no platí to iba pri izbovej teplote. „Podnebie“ v chladničke zastavuje tento dôležitý proces a toto ovocie/zelenina iba stráca chuť. Paradajky môžeš jednoducho skladovať na pracovnej doske mimo priameho slnečného svetla. Veď sa tam aj tak dlho neohrejú. Ak pestuješ svoje vlastné rajčiaky, pri zbere odstrihni aj trošku zo stonky. Pripojená materská rastlina pomáha udržiavať paradajky čerstvé ešte dlhšie a dodáva im špecifickú chuť.
12. Cibuľa
Chladné teploty a vysoká vlhkosť v chladničke pôsobia na cibuľu veľmi zmätočne. Rozbíjajú totižto jej vláknitú štruktúru, čo vedie k urýchlenému riziku vzniku plesní. Pre čo najlepšie zachovanie chuti a štruktúry skladuj cibuľu na dobre vetranom, tmavom a nie tak chladnom mieste, ako je chladnička. Košík s otvoreným vrchom v komore je úplne ideálny. Nie nadarmo si v babkinej špajze na zemi uvidel ako prvý vždy košík s cibuľou.