videní: 601
Kávová usadenina: Ako ho využiť tak, aby sa vašim rastlinám darilo? Ak sa snažíte ekologicky bojovať so škodcami izbových rastlín a chcete sa naučiť kompostovať, možno by ste sa mali zaoberať myšlienkou recyklácie kávového gruntu pre rastliny. Podľa Douga Ostera, autora záhradných kníh a spolumoderátora rozhlasovej relácie The Organic Gardener, „je to jedna z tých ingrediencií – dá sa ľahko získať, rýchlo sa rozkladá“. A ako všetka živá hmota, so smiechom dodáva, sa skompostuje.
Áno, kávový grunt môže „dodať palivo do vašej záhrady“, ako aj do vašej rannej rutiny. Bez ohľadu na ročné obdobie a priestor môžete začať pracovať na týchto nápadoch na záhradu v kontajneroch a znížiť množstvo potravinového odpadu pomocou kompostérov, ktoré ste dostali na sviatky. Táto surovina oživí dokonca aj izbové rastliny, ak dodržíte niekoľko zásad od šálky po kompost.
Kávová usadenina: Ako ju využiť tak, aby sa vašim rastlinám darilo?
Je kávový grunt vhodný pre rastliny?
To sa môžete spoľahnúť! Používanie tejto suroviny pre rastliny zlepšuje pôdu a znižuje množstvo odpadu na skládkach. Jednoduché zapracovanie použitého kávového gruntu do pôdy môže pomôcť pri prevzdušňovaní, odvodňovaní a zadržiavaní vody. A čo je ešte dôležitejšie, kávová usadenina dodáva do pôdy dôležitý dusík, ktorý umožňuje rastlinám absorbovať vodu a živiny.
Nezáleží na tom, či pijete kávu bez kofeínu alebo obyčajnú kávu – oboje urobí svoje. Čo sa týka formátu, použitá mletá káva je zlatým štandardom. Ak chcete zlepšiť svoju náladu a záhradu, skúste si pripraviť dokonalú šálku kávy a usadeninu si nechajte na neskôr.
Pokiaľ ide o izbové rastliny, u väčšiny z nich môže fungovať čajová lyžička použitej kávovej usadeniny primiešaná do pôdy. Super zriedené kávové zvyšky môžete dokonca použiť na príležitostné zalievanie. Nezabudnite, že kávová usadenina pomáha zadržiavať vodu, takže vynechajte sukulenty a rastliny, ktoré majú rady suchú pôdu, aby ste predišli hnilobe koreňov.
Na ktoré rastliny môžem dať kávovú usadeninu?
Káva môže byť prospešná pre izbové aj vonkajšie rastliny, ale to neznamená, že ku káve v záhrade môžete pristupovať univerzálne. Na dosiahnutie najlepších výsledkov použite taký typ kávovej usadeniny, ktorý je pre vaše rastliny najvhodnejší.
Podľa Sonii Uyterhoevenovej, vedúcej záhradníctva v Greenwood Gardens v New Jersey, sa do záhrady najlepšie hodí káva, ktorá bola uvarená. „Pri varení kávy sa vyplaví všetka kyslosť,“ hovorí. To znamená, že nezmení úroveň pH vo vašej záhrade. Použitú kávovú usadeninu môžete primiešať do pôdy v celej záhrade, ale ona ju radšej pridáva do kompostu, ktorý je celkovo lepšou záhradnou potravou.
Káva, ktorá bola pražená, ale nikdy nebola varená, je vhodná pre kyslomilné rastliny vrátane rododendronov, azaliek, hortenzií, pier, andromed a kamélií. Uyterhoeven navrhuje posypať túto kávu v tenkej vrstve okolo záhonu kyslomilných rastlín spolu s vrstvou mulča.
Pre zeleninový záhon odporúča Oster iba kompostovanú kávovú usadeninu. Čučoriedkam prospieva kyslé prostredie, ku ktorému môže prispieť káva. Vyšší obsah dusíka by pomohol aj špenátu, šalátu, rukole a kapuste.