videní: 737
Ďalší vedci tiež tvrdia, že ľudia nevaria pri dostatočne vysokých teplotách – takže k chemickej reakcii nepríde. Ak by ti totižto horela panvica hodinu pri dostatočne vysokej teplote, zrejme by to bol tvoj najmenší problém. Prečo? Lebo kuchyňu už by si mal dávno v plameňoch.
Správna starostlivosť o teflónové panvice môže pomôcť zaistiť bezpečnosť tvojej kuchyne aj zdravia. Je skutočne dôležité, aby si panvice používal pri nízkej až strednej teplote a nepoužíval si riad, ktorý by ho poškriabal. V podstate toto ti povie každá pani predavačka v obchode s kuchynskými potrebami – nepoužívať kovové nástroje. Inak si môžeš jednak celú panvicu doškriabať a za druhé sa ti uvoľnia tieto chemické prvky do tela.
V niektorých prípadoch je ale dobré vypustiť na chvíľu teflón zo svojho života úplne, hlavne ak vidíš, že tvoje panvice a hrnce už majú najlepšie časy za sebou. Reč je najmä o tehotných ženách, dojčiacich mamičkách alebo malých deťoch. Najmä PFOA je spojená s problémami s vývojom detí. Je to preto, že táto chemikália sa považuje za endokrinný disruptor, čo znamená, že interferuje s hormonálnym systémom tela. U ľudí je táto chemikália spojená s obezitou, cukrovkou, nízkou kvalitou spermií a nepravidelnými menštruačnými cyklami – čo sú potenciálne príznaky narušenia endokrinného systému.
Našťastie existuje veľa ďalších možností pre tých, ktorí majú averziu k čisteniu špinavého riadu. Kuchynský riad vyrobený z eloxovaného hliníka (výrobok, ktorý je chránený pred koróziou a poškriabaním) a keramiky je nepriľnavý a úplne bezpečný. Pri správnej starostlivosti môže liatinová panvica slúžiť aj ako ďalšia netoxická, nepriľnavá alternatíva a zároveň obohatiť jedlo železom na tvorbu krvi.
Zdroj: LiveScience| topdesat