TOP 10

Ľudské telo: Zaujímavosti, tipy a fakty, ktoré vás prekvapia

ľudské telo

videní: 516

Váš mozog dokáže manipulovať s časom

Albert Einstein sa celý život snažil presvedčiť všetkých, že čas je relatívny. Bohužiaľ, trvalo niekoľko rokov, kým sme získali nástroje, ktoré to dokazujú, a čím viac sme to študovali, tým viac sme si uvedomovali, že mal stopercentnú pravdu. Dnes vieme, že naše vnímanie času súvisí s našou polohou v priestore a že ho ovplyvňuje kombinácia zdanlivo nesúvisiacich faktorov.

Podľa vedcov zohráva významnú úlohu pri vnímaní času aj náš mozog, ktorý ním dokáže v prípade potreby manipulovať. Je to preto, že naše vnútorné hodiny sa líšia od “reálneho času” a sú riadené rôznymi oblasťami mozgu. Ste napríklad dosť starí na to, aby ste si všimli, že s pribúdajúcim vekom čas plynie oveľa rýchlejšie? To nie je vaša predstavivosť. Vaše vnútorné hodiny sa s pribúdajúcim vekom spomaľujú, vďaka čomu sa vám všetko, čo sa deje vonku, zdá rýchlejšie. Rovnaký princíp platí aj vtedy, keď sa zabávate a čas jednoducho letí.

Baktérie vás doslova prevyšujú

Bakteriálne zloženie vašich čriev je ich vlastným biómom. Robí všetko od toho, že máte chuť na sladké a slané nezdravé jedlo, až po ovplyvňovanie vašej nálady. A nechcem, aby to znelo fraškovito, ale vaše baktérie vás prevyšujú. Možno to nie je najpríjemnejšie počuť, ale ľudské telo obsahuje ekosystém v dobrej viere. Je v ňom približne 10-krát viac bakteriálnych buniek ako ľudských.

Bakteriálne bunky sú síce podstatne menšie ako typická ľudská bunka, ale z hľadiska počtu dominujú v našom tele a zároveň majú znepokojujúci vplyv na váš mozog. Vedci nedávno odhalili, ako veľmi zdravie našich čriev ovláda ľudské telo. To viedlo k prevratným operáciám, ako je (upozornenie, je to neuveriteľne nechutné) transplantácia stolice, ktorá bizarne ukázala pozitívne sľubné výsledky pri chudnutí a hormonálnej rovnováhe.

Bunková pamäť

Tradičné západné modely psychológie a fyziológie považujú mozog za centrum ľudského intelektu, kde sa vytvárajú myšlienky a uchovávajú spomienky. Napriek tomu početné správy od príjemcov darovaných orgánov, ktorí tvrdia, že došlo k zmenám osobnosti, podnietili záujem vedcov, ktorí sa domnievajú, že neznáme spomienky a myšlienky môžu byť výsledkom vedomia založeného na bunkovej pamäti.

Boli zaznamenané prípady kulinárskych preferencií a dokonca aj zmeny sexuálnej orientácie. V jednom obzvlášť desivom prípade príjemca srdca od obete vraždy priviedol vyšetrovateľov k vrahovi. Nie je známe, či tieto zmeny súvisia výlučne so stresom, alebo sa pri spájaní častí tela s novými telami deje niečo záhadnejšie.

Sexi brada

ľudské telo

Ak budete každý večer o polnoci pozorne počúvať v zvukotesnej miestnosti, budete počuť, ako vám rastie vlastná brada. Žartujem, to je úplná lož. Vaša brada je však druhým najrýchlejšie rastúcim tkanivom vo vašom tele, hneď po kostnej dreni (pretože vaše krvné bunky sú dôležitejšie ako vlasy). Vieme, nie je to nezvyčajný ani sexi fakt, ale tento áno.

Ak chcete mať dlhé, bujné fúzy, mali by ste mať viac sexu. A to je fakt. Keď očakávate sex, v podstate keď vytvárate viac testosterónu, vaše vlasové folikuly dostanú správu, že je čas na tvrdšiu prácu (zdržte sa vtipov, prosím). Takže zatiaľ čo sa, ehm, zabávate, vaše fúzy rastú rýchlejšie ako kedykoľvek predtým!

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov