Foto

Neuveriteľné miesta, o ktorých nebudete veriť, že skutočne existujú

neuveriteľné miesta

videní: 418

Tuhalská čarodejnícka studňa (Estónsko)

neuveriteľné miesta

Nenechajte sa zmiasť názvom: Tuhalská čarodejnícka studňa v Estónsku nie je nič iné ako fascinujúci prírodný úkaz. Tento krasový prameň, ktorý sa nachádza v srdci rezervácie Nabala-Tuhala, je už celé veky súčasťou legiend a folklóru.

Legenda hovorí, že vyviera, keď miestne čarodejnice pod ním miešajú svoje kotly. V skutočnosti je studňa súčasťou podzemného riečneho systému. Keď stúpne hladina vody, studňa pretečie a vytvorí divadlo, ktoré miestnych obyvateľov uchvacuje už stáročia.

Podvodná väznica Rummu (Estónsko)

neuveriteľné miesta

Medzi posledné neuveriteľné miesta na našom zozname sa dostala aj Podvodná väznica Rummu v Estónsku. Je to miesto zvláštnej krásy.

Tento bývalý sovietsky pracovný tábor bol opustený, keď Estónsko získalo v roku 1991 nezávislosť. Lom vedľa neho, ponechaný sám sebe, sa postupne naplnil vodou a vytvoril tak to, čo je dnes známe ako „modrá lagúna“.

Voda ponorila väzenské stavby a zanechala po sebe desivo podmanivé vodné divadlo. Dnes toto miesto láka potápačov aj milovníkov histórie; miesto utrpenia, ktoré sa stalo útočiskom podmorského života.

Múzeum na vode, Zátoka kostí (Macedónsko)

neuveriteľné miesta

Zátoka kostí je silnou pripomienkou nesmiernej ľudskej histórie a v dnešnom zozname sa umiestnila na prvom mieste.

Dokážete si predstaviť časy pred písomnými záznamami – keď komunity prosperovali na plošinách postavených priamo na obrovských vodných plochách? Nie, nediskutujem s vami o scenári filmu Kevina Costnera „Vodný svet“; múzeum na vode v Macedónsku túto realitu skutočne oživuje.

Môžete tu navštíviť zrekonštruovanú osadu postavenú na plošinách, presne takých, na akých pred tisíckami rokov žili celé komunity na Ochridskom jazere.

Zdroj: list25 / topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov