Foto

Veda, ktorá za tým stojí: Prečo je obloha modrá?

obloha

videní: 302

Ľudské vnímanie farieb

Naše vnímanie farby oblohy ovplyvňuje nielen fyzika rozptylu svetla, ale aj biológia našich očí. Ľudské oči obsahujú tri typy čapíkových buniek, z ktorých každá je citlivá na iný rozsah vlnových dĺžok: červenú, zelenú a modrú.

Čapíky zodpovedné za zelenú a červenú farbu sú citlivejšie ako čapíky zodpovedné za modrú a fialovú farbu. Okrem toho atmosféra absorbuje časť fialového svetla a náš mozog interpretuje prevažujúce rozptýlené modré svetlo ako farbu oblohy.

Úloha zloženia atmosféry

Zatiaľ čo Rayleighov rozptyl vysvetľuje modrú farbu oblohy, špecifické zloženie zemskej atmosféry tento efekt zvyšuje. Množstvo molekúl dusíka a kyslíka poskytuje dostatok rozptyľovačov pre prichádzajúce slnečné svetlo.

Okrem toho neprítomnosť väčších častíc minimalizuje Mieho rozptyl, ktorý je menej závislý od vlnovej dĺžky a ktorý by inak spôsobil, že obloha by sa javila ako biela alebo sivá.

Mieho rozptyl vs. Rayleighov rozptyl:

  • Rayleighov rozptyl: Vlnová dĺžka svetla je menšia ako vlnová dĺžka svetla, čo vedie k silnej závislosti od vlnovej dĺžky a prednostnému rozptylu kratších vlnových dĺžok.
  • Mieho rozptyl: Je spôsobený väčšími časticami s veľkosťou porovnateľnou s vlnovou dĺžkou svetla, čo vedie k menšej závislosti od vlnovej dĺžky a rovnomernejšiemu rozptylu všetkých farieb.

V podmienkach, kde sú prítomné väčšie častice – napríklad hmla alebo znečistenie – sa Mieho rozptyl stáva významnejším, čo môže spôsobiť, že obloha sa zdá byť belšia alebo má tlmenejšiu farbu.

Vplyv polohy Slnka

Farba oblohy sa mení v závislosti od polohy Slnka na oblohe, čo ilustruje dynamickú povahu rozptylu svetla. Počas poludnia, keď je slnko vysoko nad hlavou, prechádza slnečné svetlo kratšou dráhou v atmosfére, čo vedie k minimálnemu rozptylu a sýtejšej modrej oblohe.

Naopak, počas východu a západu slnka prechádza slnečné svetlo dlhšou dráhou v atmosfére, čím sa rozptyľuje viac modrého a zeleného svetla mimo priameho zorného poľa a umožňuje dominanciu dlhších vlnových dĺžok, ako je červená a oranžová, čo vedie k živým farbám východu a západu slnka.

Ďalšie faktory ovplyvňujúce farbu oblohy

Farbu oblohy môže ovplyvniť niekoľko ďalších faktorov, ako napríklad:

  • Atmosférické podmienky: Vlhkosť, prašnosť a úroveň znečistenia môžu zmeniť vlastnosti rozptylu, čím sa zmení intenzita a odtieň farby oblohy.
  • Geografická poloha: V oblastiach bližšie k pólom alebo rovníku sa môžu vyskytnúť odlišné farby oblohy v dôsledku zmien v zložení atmosféry a uhlov slnečného žiarenia.
  • Nadmorská výška: Vyššie nadmorské výšky majú redšiu atmosféru, čo má za následok menší rozptyl a intenzívnejšiu modrú oblohu.
  • Vzorce počasia: Oblačnosť a atmosférické poruchy môžu odrážať a rozptyľovať svetlo rôzne, čo ovplyvňuje farbu oblohy.

Zdroj: jagranjosh / topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov