videní: 367
5. Granátové jablko
Niekoľko štúdií preukázalo potenciálne protizápalové vlastnosti granátového jablka, ktoré sa vysvetľujú vysokým obsahom antioxidantov v tomto ovocí.
Ďalšie štúdie preukázali vplyv denného príjmu šťavy z granátového jablka počas 2 týždňov na zníženie krvného tlaku u pacientov s hypertenziou. Pravidelný príjem šťavy z granátového jablka je tiež považovaný za prospešný pre zlepšenie prietoku krvi u pacientov s koronárnym srdcovým ochorením.
Vďaka vitamínom a minerálnym látkam, ktoré obsahuje, je granátové jablko schopné zvýšiť koncentráciu hemoglobínu a počet červených krviniek.
6. Červená repa
Červená repa je bohatá na železo, ktoré je rozhodujúce pre rast, vývoj a fungovanie buniek.
Červená repa obsahuje aj celý rad vitamínov a prvkov dôležitých pre tvoje zdravie – vitamín A, vitamín C, folát, mangán, tiamín, riboflavín, vitamín B6, horčík, draslík a mnohých ďalších.
Červená repa je dobrý zdroj vlákniny, ktorá zlepšuje trávenie. Zavedenie červenej repy do stravy môže zabrániť zápche a iným tráviacim ťažkostiam.
7. Horká čokoláda
Kakaový prášok, ktorý sa nachádza aj v horkej čokoláde, sa osvedčil pri znižovaní množstva “zlého” cholesterolu, ktorý poškodzuje steny tepien a ciev.
Štúdie ukázali, že príjem horkej čokolády zlepšuje prietok krvi do mozgu, čo významne zlepšuje funkciu mozgu.
8. Cesnak
Pravidelné užívanie cesnaku (surového aj v jedle) môže byť dobrým preventívnym opatrením proti bežnému nachladnutiu. Štúdie ukázali, že je schopný znížiť frekvenciu tohto ochorenia u dospelých vďaka svojim antivírusovým a antibakteriálnym vlastnostiam.
Štúdie tiež dokázali, že cesnak môže znížiť riziko srdcových ochorení. Je to preto, že dokáže znížiť krvný tlak a aj množstvo cholesterolu v tele.
Nezabudnite však, že tieto tipy nenahradia profesionálnu lekársku starostlivosť.
Zdroj: Brightside | topdesat