Foto

Pozostatky po katastrofickej implózii ponorky Titan spoločnosti OceanGate boli odhalené na novo zverejnených mrazivých záberoch

oceangate

videní: 351

Zábery boli zdieľané na podporu prebiehajúceho vypočutia

oceangate

„Posádka mohla počuť praskanie uhlíkových vlákien, ktoré bolo čoraz intenzívnejšie, keď váha vody tlačila na trup Titanu,“ uvádza sa v právnom dokumente.

Žaloba Nargeoletovcov ďalej tvrdila: „Posádka stratila komunikáciu a možno aj energiu.

„Podľa výpočtov odborníkov by pokračovali v zostupe s plným vedomím nezvratných porúch plavidla a prežívali by duševné utrpenie pred tým, ako Titan nakoniec implodoval.“

Tony Buzbee, právny zástupca v tomto prípade, vysvetlil, že cieľom prípadu je „získať pre rodinu odpovede na to, ako presne sa to stalo, kto všetko bol do toho zapojený a ako mohli zúčastnení dovoliť, aby sa to stalo“.

Medzi ďalšie prvky žaloby patria obavy o bezpečnosť, na ktoré predtým upozornil Jaden Pan, kameraman, ktorý sa v júli 2021 vydal na ponor na palube lode Titan.

oceangate

Panova výpoveď, ktorá vyšla deň po nájdení trosiek, odhalila, že plavidlo bolo „nestabilné“, ovládané upraveným ovládačom videohier Logitech F710 za 30 eur a že komunikácia s povrchovou loďou MV Polar Prince bola prerušovaná.

Videozáznam ďalej odhalil neopatrnosť spoločnosti Stockton Rush, keďže nakoniec došlo ku kritickému zlyhaniu batérie, čo prinútilo Pana a ostatných cestujúcich zostať uväznení v ponorke 24 hodín a čakať, kým sa jej závažia prirodzene rozpustia.

Na túto správu sa priamo odvolávala žaloba: „ mal moderný, bezdrôtový elektronický systém a uvádza, že žiadny z ovládačov, ovládacích prvkov alebo meradiel by nefungoval bez stáleho zdroja energie a bezdrôtového signálu.“

Odborníci z odvetvia už varovali pred bezpečnosťou lode Titan, ale spoločnosť OceanGate nepožiadala o certifikáciu plavidla s odôvodnením, že dodržiavanie predpisov bráni inováciám.

Rushovo pohŕdanie bezpečnostnými opatreniami bolo zjavné už od roku 2022. „V určitom bode je bezpečnosť len čistým plytvaním,“ tvrdil v jednom rozhovore. „Myslím tým, že ak chcete byť len v bezpečí, nevstávajte z postele. Nenastupujte do auta. Nerobte nič.“

Cieľom vypočutia je vyšetriť tragické nešťastie, pri ktorom zahynulo päť ľudí

oceangate

Žaloba sa končí obvinením spoločnosti OceanGate, Rusha a ďalších z „pretrvávajúcej nedbanlivosti, ľahkovážnosti a nedbalosti“. „Nargeolet možno zomrel pri tom, čo rád robil, ale jeho smrť – a smrť ostatných členov posádky Titan – bola nezákonná.“

Režisér filmu Titanic James Cameron predtým povedal, že majitelia spoločnosti OceanGate „porušili pravidlá“ a stáli život všetkých piatich ľudí v nej. „Všetci sme vedeli, že sú mŕtvi. Už v pondelok večer sme vzniesli prípitok na našich padlých kamarátov,“ povedal v rozhovore pre 60 Minutes Australia.

Cameron, ktorý absolvoval viac ako 30 ponorov k vraku Titanicu, odsúdil pátracie úsilie, ktoré zbytočne nechalo svet „čakať so zatajeným dychom“.

„Jednoducho sa to zmenilo na bláznivú vec,“ povedal. „Všetci pobehovali okolo s horiacimi vlasmi, keď sme vedeli, kde je ponorka. „Nikto si nedokázal priznať, že nemá prostriedky na to, aby sa tam išiel pozrieť. Takže behali po celom povrchu a celý svet so zatajeným dychom.“

Na otázku, či verí, že americká pobrežná stráž klamala, odpovedal: „Nemyslím si, že klamali.“ „Myslím si, že postupovali podľa postupu, ktorý bol pre rodinu mučivý, zbytočne mučivý pre rodinu,“ dodal.

„Mohlo to byť niečo iné? Jedna z bilióna.“ Povedal tiež o zvuku podobnom implózii, ktorý sa ozval približne v rovnakom čase, keď ponorka stratila spojenie s hostiteľskou loďou.

Nové mrazivé video Titana si môžete pozrieť nižšie:

Oscarový režisér sa dobre vyzná v podmorských záhadách a v roku 2012 uskutočnil rekordný samostatný ponor do hĺbky takmer 11 000 metrov na najhlbšie miesto na Zemi. Predpokladá sa tiež, že pri vraku Titanicu strávil viac času ako samotný kapitán nešťastnej lode. Udal facku OceanGate a povedal: „Títo chlapci porušili pravidlá“ vytvorením ponorky Titan a tým, že zobrali cestujúcich k vraku bez požadovaných bezpečnostných opatrení.

„Nemali klasifikáciu. Teoreticky im nemalo byť legálne povolené prepravovať cestujúcich,“ dodal. V júni 2023 bola ponorka OceanGate Titan na expedícii k vraku Titanicu, najznámejšiemu vraku lode na svete.

Plavidlo počas zostupu postihla katastrofálna implózia, pri ktorej zahynulo všetkých päť osôb na palube a ktorá vyvolala vážne obavy o bezpečnostné normy. Ponorka Titan stratila spojenie so svojou hostiteľskou loďou len niekoľko hodín po začatí zostupu 18. júna 2023.

Hoci zvuk podozrenia na výbuch alebo implóziu zaznamenalo približne v rovnakom čase americké námorníctvo, hluk sa považoval za „nie definitívny“ a uskutočnilo sa rozsiahle pátranie za účasti USA, Nemecka, Veľkej Británie, Francúzska a Kanady.

Zdroj: boredpanda / topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov