Foto

Bizarné fóbie, ktoré skutočne existujú a spôsobujú ľuďom úzkosť

bizarné fóbie

videní: 228

Siderodromofóbia

bizarné fóbie

Vlaky: Pre niektorých sú pohodlným a malebným spôsobom cestovania. Pre iných sú zdrojom odpornej hrôzy. Tento strach, známy ako siderodromofóbia, sa doslova prekladá ako „strach zo železnej cesty“.

Pre tých, ktorí trpia siderodromofóbiou, nie je cestovanie vlakom len nepohodlné, ale je to utrpenie. Ich strach môže prameniť z nedostatočnej kontroly, strachu z nehôd alebo dokonca zo starej dobrej klaustrofóbie.

Takže keď nabudúce uvidíte niekoho, kto sa príliš pevne drží popruhov v metre, doprajte mu trochu voľnosti! Priateľský rozhovor alebo ľahký vtip môže byť užitočnejší, než si myslíte.

Automatonofóbia

bizarné fóbie

Automatonofóbia je strach z postáv podobných ľuďom.

Voskové figuríny v múzeu, animatronické postavy v zábavnom parku – všetko, čo vyzerá príliš realisticky, môže ochromiť človeka s automatonofóbiou.

U ľudí s automatonofóbiou sa zosilňuje efekt strašidelného údolia, znepokojujúci pocit, ktorý máme z vecí, ktoré sú takmer, ale nie celkom ľudské. Strach môže byť taký silný, že vedie k vyhýbavému správaniu, ktoré z výletov do múzeí alebo dokonca z nákupov robí nočnú moru.

Aichmofóbia

bizarné fóbie

Medzi posledné bizarné fóbie na tomto liste patrí táto. U ľudí s aichmofóbiou strach zo špicatých predmetov ďaleko presahuje hranicu mihnutia sa.

Nože, ihly, nožnice, dokonca aj rozbitý keramický črep – všetko, čo má hrot, môže vyvolať kaskádu úzkosti, od búšiaceho srdca cez ťažkosti s dýchaním až po zúfalé nutkanie utiecť zo situácie.

Aj tie najnepodstatnejšie úlohy sa stávajú herkulovským bojom. Používanie otvárača na konzervy môže pripomínať zápasenie so stredovekým mučiacim zariadením. Ostrenie ceruzky sa bude zdať ako náročná úloha.

Veď viete si predstaviť, aký zápas je pripraviť si jedlo alebo vykonať základnú hygienu? Hádam aj holenie je úplne vylúčené.

Zdroj: list25 / topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov