Foto

Vedci prehodnocujú potravinový reťazec po tom, čo dva a polmetrového žraloka zjedol iný dravec

potravinový reťazec

videní: 325

Žraloky sleďové sa vďaka svojej veľkosti vždy považovali za vrcholových predátorov

potravinový reťazec

Žraloky sleďové sa vyskytujú v celom Atlantickom a južnom Tichom oceáne, ako aj v Stredozemnom mori, a môžu dosahovať dĺžku až 3,5 metra a hmotnosť viac ako 230 kilogramov. Považujú sa za nepolapiteľný druh, čo znamená, že vedci o nich nevedia príliš veľa.

Dr. Brooke Anderson, morská biologička z Oddelenia kvality životného prostredia Severnej Karolíny, povedala: ,,Je to veľmi zaujímavé. Toto je prvý zdokumentovaný prípad predácie žraloka sleďového kdekoľvek na svete.“

Podobne ako pre mnohé iné morské živočíchy, aj pre žraloka sleďového je hlavnou hrozbou nadmerný rybolov a strata biotopov, a preto bol zaradený do Červeného zoznamu ohrozených druhov Medzinárodnej únie na ochranu prírody ako „zraniteľný“.

Keďže žraloky sleďové sa veľmi nerozmnožujú, strata jedného gravidného jedinca je značná.

„Ak je predácia rozšírenejšia, ako sa doteraz predpokladalo, mohlo by to mať veľký vplyv na populáciu žraloka sleďového, ktorá už teraz trpí v dôsledku historického nadmerného rybolovu,“ povedala Doktorka Anderson.

Tento nezvyčajný objav prinútil vedcov prehodnotiť potravinový reťazec, respektíve jeho vrchol

potravinový reťazec

Takýto jav však nie je úplne neobvyklý. Väčšie žraloky majú tendenciu loviť svoj vlastný druh, čo často zostáva nepovšimnuté.

Aj keď sa tento konkrétny žralok môže zdať pri svojej dĺžke 2,5 metra impozantný, žraloky modré sú v momente narodenia o viac ako polovicu menšie. V dospelosti môžu dorásť až do 5 metrov a sú plne schopné zdolať iné žraloky.

Dr. Adrian Gutteridge, manažér hodnotenia rybolovu, povedal: „Tento žralok, ktorý sa stretol so svojím koncom od oveľa väčšieho žraloka, nie je ani tak prekvapujúci, ako skôr pripomína, že žraloky modré sú na vrchole potravinového reťazca.“

Podobne aj druhý žralok klesol na dno oceánu

potravinový reťazec

Výskumníci označili aj ďalšieho žraloka morského a zistili nezvyčajné údaje z jeho sledovacích štítkov.

Plávala v hĺbke približne 600 metrov, keď náhle klesla bližšie ku dnu oceánu.

Zodpovedný tím sa domnieva, že žraloka zabil iný tvor bez toho, aby zjedol niektorú z jeho značiek. Po tom, ako sa žralok potopil, sa jeho značka objavila približne o tri dni neskôr.

Sulikowski pre USA Today povedal: „Oba žraloky boli napadnuté v približne rovnakej hĺbke, na približne rovnakom mieste, s ročným odstupom.“

Zdroj: boredpanda / topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov