Foto

Vedci prehodnocujú potravinový reťazec po tom, čo dva a polmetrového žraloka zjedol iný dravec

potravinový reťazec

videní: 323

Vedci prehodnocujú potravinový reťazec po tom, čo dva a polmetrového žraloka zjedol iný dravec: V roku 2021 bola dva a polmetrová gravidná samica žraloka sleďového zjedená iným žralokom – objav, ktorý vedci najmenej očakávali.

Tím vedcov v októbri 2020 označil tohto tvora pri pobreží Cape Cod v Massachusetts. Keďže tento druh žralokov je ohrozený, cieľom bolo sledovať ich pohyb a zistiť, kde je potrebné vynaložiť úsilie na ich ochranu.

O päť mesiacov neskôr začal sledovací prístroj registrovať nečakanú aktivitu. Netrvalo dlho a vedci dospeli k záveru, že žralok sa stal obeťou ešte väčšieho predátora. O jej príbeh sa odvtedy tím podelil v časopise Frontiers in Marine Science.

Vedci prehodnocujú potravinový reťazec po tom, čo dva a polmetrového žraloka zjedol iný dravec

 

Tím dospel k záveru, že teplokrvný predátor zjedol žraloka sleďového pri nepravidelnej zmene teploty

Všetky sledované žraloky mali na tele umiestnené dve značky.

Prvá z nich sa umiestnila na plutvu žraloka a mala vedcom poskytnúť presnú geografickú lokalizáciu, keď je plutva mimo vody. Druhá zaznamenávala teplotu a hĺbku zvieraťa v oceáne.

 

 

Žralok sleďový plával v hĺbkach približne 500 až 1000 metrov. Keďže zviera bolo tak ďaleko od slnka, namerané hodnoty teploty boli pomerne nízke, zvyčajne nie viac ako 10°C.

Ešte vo veľkých hĺbkach oceánu dosiahla značka žraloka až 25°C, pričom sa mierne zmenil jeho spôsob potápania. To bol moment, keď vedci vedeli, že sa stalo niečo nezvyčajné a že značka s najväčšou pravdepodobnosťou sleduje iné zviera.

Je možné, že značka spadla z pôvodného subjektu a zjedlo ju iné zviera, ale tento scenár je nepravdepodobný.

James Sulikowski, riaditeľ Coastal Oregon Marine Experiment Station na Oregonskej štátnej univerzite, povedal, že „vedeli, že značka je vo vnútri teplokrvného tvora… a nebola to veľryba alebo cicavec, pretože cicavce sú oveľa teplejšie.“

Výskumníci považujú za najpravdepodobnejšieho predátora iného žraloka z čeľade lamnovitých, pričom tiež poznamenávajú, že tri najznámejšie lamnovité žraloky sú lamna sleďová, modré žraloky a žraloky mako, keďže ich telesná teplota sa zvyčajne pohybuje medzi 25 – 27 °C.

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov