Tipy a triky

Najčastejšie heslá všetkých čias – je aj to vaše na zozname?

heslá

videní: 1.2K

Najčastejšie heslá všetkých čias – je aj to vaše na zozname? Ak používate jedno z najbežnejších hesiel, ste pre hackerov ľahkým cieľom. Tu je návod, ako zostať v bezpečí.

Zastavte ma, ak vám to znie povedome: Nastavujete (ďalší) online účet, keď sa objaví výzva na zadanie hesla. Povzdych. Je predsa jednoduchšie použiť jedno z vašich najbežnejších hesiel, nemám pravdu? Možno tam zahrniete slovo heslo – nie je šanca, že by ste ho zabudli!“ – a 123, ak sa vyžadujú čísla. Alebo možno použijete meno svojho dieťaťa alebo domáceho maznáčika a ľahko zapamätateľný dátum, napríklad narodeniny alebo výročie. Hotovo a hotovo.

Nie tak rýchlo! „Ak sa heslo často opakuje alebo sa dá ľahko uhádnuť, zlí hráči môžu ľahšie získať prístup k e-mailovým, bankovým účtom a účtom sociálnych médií, čo vedie ku krádeži identity a finančnej strate,“ hovorí Gary Orenstein zo spoločnosti Bitwarden, populárneho správcu hesiel. „Nedávne príklady, ako napríklad úniky do spoločnosti Microsoft a 23andMe, ilustrujú dôsledky používania slabých hesiel, keď útočníci použili útoky typu „password-spraying“ a „credential-stuffing“ s použitím ľahko uhádnuteľných, respektíve opakovane používaných prihlasovacích údajov.“

K týmto desivo znejúcim útokom sa ešte vrátime. Zatiaľ je tu najdôležitejší záver: Slabé heslá vás budú stáť veľa, niekedy doslova. Preto sa ponorím do údajov o najbežnejších heslách. V nasledujúcom texte mi traja odborníci na kybernetickú bezpečnosť a ochranu osobných údajov pomáhajú vysvetliť, ako hackeri získavajú vaše heslá, a ponúkajú technické tipy, ako udržať tie vaše mimo dosahu zlých aktérov.

Najčastejšie heslá všetkých čias – je aj to vaše na zozname?

 

Prečo sú silné heslá dôležité?

Ľahko zapamätateľné heslá sú pohodlné, ale ich potenciálne nevýhody môžu byť zničujúce. Slabé a predvídateľné heslo sa dá ľahko prelomiť. Hackeri môžu používať softvér, ktorý odhaduje najbežnejšie heslá, a iné voľne dostupné nástroje na dark webe (skrytá časť internetu preslávená kriminálnou činnosťou) môžu prečesávať vaše profily na sociálnych sieťach a hľadať dôležité mená a dátumy, ktoré sa pravdepodobne objavia vo vašom hesle.

Aj keď je vaše heslo dlhé a silné, opakované používanie toho istého hesla je zlý nápad. Ak v spoločnosti dôjde k úniku údajov – čo sa stáva častejšie, ako si možno uvedomujete – kyberzločinci nebudú mať prístup len k jednému z vašich účtov, ale k mnohým.

Dáva to zmysel, nie? Nanešťastie, táto logika väčšinu z nás nepresvedčila, aby sme používali jedinečné a zložité heslá.

Prieskum v rámci Svetového dňa hesiel v roku 2024 spoločnosti Bitwarden odhalil, že 25 % respondentov na celom svete uviedlo, že opakovane používajú heslá až na 20 účtoch. A 36 % respondentov uviedlo, že v heslách používajú osobné údaje, ktoré sa dajú ľahko nájsť na sociálnych sieťach. Uf.

Našťastie ešte nie je neskoro zlepšiť svoju online bezpečnosť. Čítajte ďalej, aby ste zistili najčastejšie používané heslá – pripravte sa na to, že budete plakať, keď uvidíte svoje heslo v zozname – a naučte sa najlepšie spôsoby, ako spravovať svoje heslá v budúcnosti.

Aké je najčastejšie heslo č. 1?

Dôležitosť výberu silných hesiel je jasná, však? Vynára sa otázka: Aké je najbežnejšie heslo na svete? Ak totiž poznáte prvý tip hackerov, môžete sa mu za každú cenu vyhnúť.

Podľa spoločnosti Nord Security, ktorá vyrába produkty kybernetickej bezpečnosti vrátane softvéru virtuálnej privátnej siete NordVPN na anonymné prehliadanie webu a aplikácie na správu hesiel s názvom NordPass, je najbežnejším heslom 123456, čo zrejme nikoho neprekvapí.

„V priebehu posledných piatich rokov bolo heslo 123456 štyrikrát z piatich prípadov vyhodnotené ako najčastejšie heslo na svete a minulý rok nebol výnimkou,“ hovorí Gediminas Brencius, vedúci produktového oddelenia spoločnosti NordPass.

1 2 3 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov