Foto

Hygienické návyky, kvôli ktorým môžete skutočne ochorieť

hygienické návyky

videní: 583

Opätovné používanie uterákov

hygienické návyky

Je bežné, že ten istý uterák po niekoľkých sprchovaniach znovu použijete a potom ho vyperiete, to medzi tie najhoršie hygienické návyky nepatrí. Ale uteráky, ktoré boli použité viac ako niekoľkokrát – alebo boli použité raz v telocvični – by sa mali hneď vyprať. A určite by sa nemali používať spoločne, pretože sa v nich môžu ľahko ukrývať baktérie a telesné výlučky.

Zdieľanie spotených uterákov je vynikajúcim spôsobom šírenia nebezpečných kožných ochorení a infekcií, ako je stafylokok, ktorý môže byť smrteľný. Potrebujete viac dôvodov, prečo nezdieľať uteráky? Čo tak bradavice a svrab – alebo vážnejšie ochorenia, ako je meningitída, hepatitída a sexuálne prenosné infekcie, napríklad chlamýdie? Chlamýdie sú veľmi dobre liečiteľné, ale ak sa neliečia, môžu spôsobiť panvové zápalové ochorenie a dokonca neplodnosť.

Chôdza naboso vo verejných sprchách

hygienické návyky

Žabky a topánky do vody sa vyrábajú z nejakého dôvodu. Keď sa na podlahe v sprche hromadí pot, vlasy a moč, môžu sa tam množiť baktérie, huby a plesne. Chôdza naboso je skvelý spôsob, ako si privodiť pásový opar, atletickú nohu a plesne nechtov, aby sme vymenovali aspoň niekoľko ťažko liečiteľných ochorení.

Pásový opar, plesňová infekcia kože, dobre reaguje na lokálne antimykotiká, avšak atletická noha môže byť oveľa odolnejšia. V najhoršom prípade môže atletická noha spôsobiť sekundárnu infekciu, ktorá môže viesť k horúčkam a komplikáciám lymfatického systému.

Dostať hubovú infekciu nechtov na nohách znamená, že budete pravidelne strácať nechty, a to je ťažké prekonať: Ani perorálne antimykotiká nedokážu spoľahlivo vyliečiť toto ochorenie, ktoré nakoniec spôsobí trvalú deformáciu nechtov a nechtového lôžka. V extrémnych prípadoch je potrebné nechty napadnuté plesňou natrvalo odstrániť.

Opätovné použitie fľaše na vodu bez umývania

hygienické návyky

Udržiavanie hydratácie je dôležité, ale príliš časté dopĺňanie jednorazovej plastovej fľaše na vodu alebo dopĺňanie opakovane použiteľnej fľaše bez dôkladného umytia môže byť rovnako nehygienické ako olizovanie hračiek vášho psa. V jednom teste sa vo fľašiach na vodu so stláčacím a skrutkovacím uzáverom našlo veľké množstvo baktérií vrátane baktérie E. coli, ktorá spôsobuje otravu jedlom.

Navyše chemikálie, ktoré sa vylúhujú zo špinavých plastových fliaš, môžu časom viesť k ochoreniam, ako je syndróm polycystických ovárií, endometrióza a prípadne rakovina prsníka.

Zdroj: rd / topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov