Foto

Hygienické návyky, kvôli ktorým môžete skutočne ochorieť

hygienické návyky

videní: 581

Zriedkavé pranie posteľnej bielizne

Pranie je povinnosť, ktorej sa niektorí ľudia snažia vyhýbať ako moru – ale ak to skutočne robíte, koledujete si o problémy. A netýka sa to len oblečenia. Posteľná bielizeň, ktorá nebola vypraná niekoľko mesiacov (alebo dlhšie), sa stáva Petriho miskou baktérií, plesní, roztočov a ďalších látok, a bude to exponenciálne horšie, pretože „baktérie sa rýchlo množia,“ hovorí Frances.

V najhoršom prípade povedú nevypraté posteľné obliečky – a teda aj pyžamá a oblečenie – k stafylokokovej infekcii. Ak sa stafylokoková infekcia dostane do krvného obehu, môže prerásť do vážnejšieho stavu, ako je septikémia alebo syndróm toxického šoku, čo môže byť smrteľné.

Nechanie kontaktných šošoviek niekoľko dní

Medzi najhoršie hygienické návyky, s ktorými sa oftalmológ a očný chirurg doktor Alan Mendelsohn stretol, patrí nadmerné nosenie kontaktných šošoviek, ktoré sa nikdy poriadne nečistia – alebo sa nečistia vôbec. „Nosenie kontaktných šošoviek týždeň alebo dlhšie má za následok exponenciálny nárast závažných očných infekcií vrátane vredov rohovky,“ hovorí doktor Mendelsohn, ktorý tento zvyk prirovnáva k každodennému noseniu rovnakej špinavej spodnej bielizne.

Ak vás pri slove vred rohovky zamrazí, má to svoj dôvod. Rohovkový vred je vlastne otvorená rana na rohovke, ktorá spôsobuje bolesť, začervenanie, výtok a rozmazané videnie. Väčšinu vredov rohovky možno liečiť antibakteriálnymi, protiplesňovými alebo antivírusovými očnými kvapkami, ale v niektorých prípadoch je potrebná transplantácia rohovky.

Nepravidelné pranie podprsenky alebo spodnej bielizne

Ak si riadne neperiete spodnú bielizeň, vystavujete sa kvasinkovým infekciám, múčnatke a infekciám močových ciest. Neliečené infekcie močových ciest sa môžu dostať do obličiek a spôsobiť sepsu, ktorá môže byť život ohrozujúca, a plesne a kvasinkové infekcie môžu spôsobiť neplodnosť a vnútorné jazvy.

A potom sú tu podprsenky, ktoré väčšina ľudí neperie po každom nosení. Tak ako každé nevypraté oblečenie, aj špinavé podprsenky zachytávajú oleje a baktérie, ktoré nakoniec spôsobia akné, vyrážky a horšie veci.

Zdieľanie zubnej kefky, žiletky alebo kefy na vlasy

Niekedy je dobré byť sebecký a výrobky na osobnú hygienu sú dokonalým príkladom situácie, keď zdieľanie nemusí byť nevyhnutne starostlivosťou. Napríklad zlé hygienické návyky v ústnej dutine sú dosť zlé – určite nepotrebujete, aby baktérie z cudzích úst infikovali tie vaše. A práve k šíreniu infekcií môže dôjsť, ak používate zubnú kefku niekoho iného, tvrdí Americká asociácia zubných lekárov. Následky infekcií v ústnej dutine siahajú od ochorení ďasien až po potenciálne smrteľné ochorenia, ako sú srdcové choroby a cukrovka.

Zdieľanie holiacich strojčekov nie je o nič lepšie, pretože sa ním môžu šíriť nielen kožné infekcie, ako je stafylokok, ale aj prenášať vírusy, ako je hepatitída a HIV. A keď už sme pri tejto téme, zdieľanie kefiek na vlasy vás môže vystaviť riziku výskytu vší a kožných vyrážok, takže by ste ich mali tiež vynechať.

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov