Foto

Hygienické návyky, kvôli ktorým môžete skutočne ochorieť

hygienické návyky

videní: 560

Hygienické návyky, kvôli ktorým môžete skutočne ochorieť: Každý vynechá sprchu alebo zabudne použiť zubnú niť. Aké zlé to môže byť? Odborníci odhaľujú skutočné dôsledky týchto zlých hygienických návykov.

Malé chyby môžu viesť k veľkým problémom! Svet môže byť poriadne nechutné miesto. Je tu špina, baktérie, vírusy, mikroskopické roztoče a mnoho ďalšieho. A nezabúdajme na tri roky, ktoré sme práve strávili brodením sa spolu s covidom. Ide o to, aby sme poznali správnu hygienu, ktorá nás udrží v čo najväčšom bezpečí a čistote, najmä teraz. Život však naberá na obrátkach.

Možno zaspíme bez toho, aby sme si vyčistili zubnú niť alebo umyli tvár… Alebo možno zabudneme hodiť bielizeň do sušičky a budeme musieť ešte raz použiť ten starý uterák. Možno si neumyjeme jablko, pretože sme hladní a ponáhľame sa. Všetci to občas robíme – aké zlé to môže byť?

Dosť zlé! Tieto malé hygienické prehrešky sa možno nezdajú byť veľkým problémom, ale môžu byť pre vaše zdravie škodlivejšie, než si myslíte. A ak ich robíte opakovane, môžete si poriadne ublížiť.

Hygienické návyky, kvôli ktorým môžete skutočne ochorieť

 

Nepravidelné čistenie zubov alebo používanie zubnej nite

Čo by sa stalo, keby ste sa vzdali zubnej kefky a dentálnej nite? „Najskôr by ste mali opuchnuté, krvácajúce ďasná a zápach z úst a mohli by sa vám vytvoriť zubné kazy,“ hovorí Natasha Lee, DDS, prezidentka Kalifornskej asociácie zubných lekárov. Neliečené zubné kazy by sa dostali k nervu, čo by si vyžiadalo koreňové kanáliky, a nečistoty v ústach by viedli k ochoreniu ďasien, čo je nebolestivé ochorenie, ktoré nakoniec spôsobí vypadávanie zubov.

A je to ešte horšie. „Existuje čoraz viac výskumov, ktoré poukazujú na súvislosť medzi ochorením ďasien a ďalšími zdravotnými problémami, ako sú srdcové choroby a cukrovka,“ upozorňuje doktor Lee.

Zriedkavé sprchovanie alebo kúpanie

„Osobná hygiena má dôležitejší účel ako len udržiavať telesný zápach na uzde,“ hovorí odborníčka na starostlivosť o pleť Janine Frances. Inými slovami, nie je to len nechutné: Mydlo a voda môžu zabrániť akné, vyrážkam a život ohrozujúcim infekciám. „Baktérie sa na tele rýchlo množia, a keď majú veľa odumretých kožných buniek, ktorými sa môžu živiť, baktérie na pokožke môžu spôsobiť svrbenie, podráždenie a zápal,“ hovorí Frances. „Ak už máte kožné ochorenie, napríklad ekzém, nepravidelné sprchovanie ho môže ešte zhoršiť.“

Ak sa prestanete sprchovať úplne, nakoniec sa dostaví stav nazývaný dermatitis neglecta, hovorí Frances. Na pokožke si všimnete hrubé škvrny hnedého povlaku, ktoré môžu viesť k sekundárnym infekciám. Našťastie, dermatitis neglecta je zvyčajne liečiteľná pravidelným umývaním. V závažných prípadoch môžu byť potrebné lokálne lieky na odbúranie povlaku.

Chodenie spať s naneseným mejkapom

Na konci dlhého dňa môže byť lákavé zaspať bez toho, aby ste si zmyli mejkap. Každý vizážista alebo odborník na starostlivosť o pleť vám však povie, že je to jedna z najhrubších hygienických chýb, ktoré môžete urobiť. „Každodenné neumývanie tváre môže spôsobiť upchatie pórov, čo môže viesť nielen k čiernym bodkám a pupienkom, ale aj k nerovnomernej farbe pleti v dôsledku nadmerného množenia kožných buniek,“ upozorňuje Frances.

A to nie je všetko: Zanedbávanie umývania očných liniek a iného očného make-upu môže vážne poškodiť vaše oči. V líčidlách sa ukrývajú baktérie, ktoré sa môžu presunúť pod viečka a viesť k vzniku zápalov, zapálených folikulov na línii rias a vážnych kožných infekcií. Ak sa tieto infekcie neliečia, môžu nakoniec viesť k slepote.

1 2 3 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov