Zaujímavosti

Kondenzačná stopa: Čo sú tie biele čiary za lietadlami?

kondenzačná stopa

videní: 463

Aké je teda riešenie?

Letecký priemysel sa nachádza na križovatke. V čase, keď sa svet zaoberá naliehavou potrebou bojovať proti zmene klímy, sa pozornosť sústreďuje najmä na znižovanie emisií CO2. Na obzore sa však črtá nádej.

„Dobrou správou je, že ľudia usilovne pracujú na tom, aby našli spôsoby, ako sa vyhnúť tvorbe kondenzačnej stopy, a zdá sa, že by sme mohli byť schopní znížiť tieto účinky rýchlejšie, ako dokážeme znížiť emisie CO2,“ hovorí doktor Marc Stettler z Imperial College London, jeden z autorov štúdie.

Jeho optimistický výhľad podporuje výskum, ktorý ukazuje, že „zamedzenie vzniku kondenzačnej stopy“ by mohlo byť relatívne rýchlym a nákladovo efektívnym opatrením na zníženie príspevku leteckej dopravy ku globálnemu otepľovaniu.

Vyhýbanie sa kondenzačnej stope

Doktor Steven Barrett, profesor inžinierstva na univerzite v Cambridge, vysvetľuje, že vyhýbanie sa contrailom je jednou z najsľubnejších stratégií na zmiernenie jeho vplyvu.

„Keďže CO2 predstavuje len polovicu klimatických problémov v letectve, je dôležité, aby sa toto odvetvie zaoberalo aj problematikou contrails,“ hovorí. „Čakanie na vstup nových lietadiel do flotily bude trvať dlho. Preto sú prevádzkové opatrenia, ako je zamedzenie vzniku kondenzačnej stopy, hlavnou príležitosťou, ako niečo urobiť v rýchlejšom časovom horizonte.“

Ide o zmenu letových trás tak, aby sa vyhýbali chladným a vlhkým častiam atmosféry, kde je najväčšia pravdepodobnosť vzniku contrails. Je pozoruhodné, že len minimálnymi úpravami iba 5 % letových trás by sme mohli eliminovať 80 % otepľovania spôsobeného kondenzačnou stopou. Inými slovami, iba 1 z 20 letov by musel preletieť nad, pod alebo okolo oblastí oblohy, o ktorých sa predpokladá, že budú vytvárať škodlivé contrails.

Jednou z kľúčových stratégií, ktoré odborníci skúmajú, je inteligentné plánovanie trás. Ak sa letecké spoločnosti vyhnú atmosférickým podmienkam, ktoré vedú k vzniku pretrvávajúcich contrails, môžu výrazne znížiť svoj vplyv na životné prostredie. A náklady? Podľa štúdií by tieto úpravy boli relatívne lacné, pričom priemerné náklady na flotilu by boli približne 5 eur na let.

Let do budúcnosti

Čo sú teda contrails v širšom kontexte životného prostredia na Zemi? Tieto zdanlivo neškodné biele stopy na oblohe sú viditeľnou pripomienkou výziev a príležitostí, ktoré nás čakajú v boji proti zmene klímy.

Pri pohľade do budúcnosti je jasné, že záleží na každom aspekte našich ciest – až po stopy, ktoré zanechávame na oblohe. Pochopením vedeckých poznatkov o kondenzačnej stope a presadzovaním riešení môžeme všetci prispieť k udržateľnejšej budúcnosti letectva a našej planéty.

Keď sa nabudúce pozriete na oblohu a uvidíte tie známe biele pruhy, spomeňte si: Každá z nich rozpráva príbeh – príbeh o skúmaní, pokroku a neustálej snahe nájsť rovnováhu medzi našou láskou k cestovaniu a zodpovednosťou za ochranu sveta, ktorý si ctíme.

Stopy, ktoré za sebou dnes zanechávame, budú formovať oblohu zajtrajška. Uistite sa, že sú to chodníky, na ktoré môžeme byť hrdí.

Zdroj: rd / topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov