videní: 518
6. Potraviny ako fazuľa: Uchovávaj ich v plechovke
- Fazuľa je univerzálna; môže byť hlavným jedlom aj polievkou či prílohou. Udržiavanie v plechovke jej pomôže vydržať 3 až 5 rokov.
- Ak chceš fazuľu zavariť, var ju 2 minúty, vyberte ju a potom ju jednu hodinu pred varením namoč. Zalej ju čerstvou vodou a povar približne 30 minút. Pridajte soľ a vlož ju do pohára s vodou na zavarenie, v pohári nechaj miesto na cca jeden palec nad hladinou.
7. Javorový sirup: Zamraz ho
- Pokiaľ je zmrazený, môže sa javorový sirup uskladniť na neurčito. A zatiaľ čo tvojím prvým nápadom môže byť jeho liatie na pár palaciniek, existuje veľa spôsobov použitia. Niektorí ľudia dokonca vyrábajú cukrovinky z javorového sirupu!
8. Ryby: Nakúp v konzervách
- Kvalitné konzervované ryby , ako tuniak, majú dlhú trvanlivosť: niektoré vydržia až 3 roky. To ale znamená, že akonáhle otvoríš plechovku, musia sa zjesť.
9. Med: Uchovávaj mimo slnka
- Med sa môže jesť tak, ako je, či už je to náhrada cukru alebo liek na upokojenie bolesti v krku. Vedz, že môže vykryštalizovať a komerčný med má zvyčajne dátum exspirácie, ale môže vydržať takmer večne – vo starovekých egyptských hrobkách sa dokonca našiel neporušený med . Uchovávaj ho chlade a obale mimo slnečného žiarenia, najlepšie v tom, v ktorom ste ho kúpili.
10. Mlieko: prášok
- Mlieko obvykle nevydrží veľmi dlho, aj keď je chladené, ale existuje jednoduchý spôsob, ako mať vždy mlieko po ruke: použi sušené mlieko, ktoré môže vydržať až 25 rokov.
- Aj keď si môže kúpiť práškové mlieko, existuje niekoľko spôsobov, ako ho vyrobiť z bežného mlieka. Môžeš ho vložiť do odparovača alebo dehydratátora, až kým nezíska šupinatú textúru a udržiavaj ho vo vzduchotesnej nádobe.
11. Ocot: Skladuj v uzavretej nádobe
- Ocot a med môžu byť polárnymi protikladmi, ako hovorí staré príslovie, ale majú jednu spoločnú vec: môžu vydržať donekonečna.
- Ak chceš najlepšiu kvalitu, uchovávaj ocot v tesne uzavretej nádobe mimo dosahu tepla alebo svetla a použi ho do 2 rokov od otvorenia.
Zdroj: Brightside | topdesat
1 2
b