videní: 517
Z plytvania potravinami nie je nič dobré, preto je dôležité udržiavať jedlo, ktoré vydrží čo najdlhšie. Niekedy stačí vedieť, ako ho správne uložiť. A často to môže viesť k niečomu vynikajúcemu – koniec koncov, sushi bolo koncipované ako spôsob, ako udržať ryby jedlé dlhší čas. Ak vieš, ako ich správne skladovať, niektoré potraviny môžu vydržať aj roky.
1. Bobule: Umy ich a zmraz
- Bobule môžu do mnohých jedál pridať príchuť a môžeš z nich vytvoriť skvelý smoothie, ale nevydržia príliš dlho. Výnimkou sú mrazené bobule, ktoré môžu vydržať približne jeden rok.
- Pri zmrazovaní bobúľ by sa mali čistiť v studenej vode a sušiť, aby sa zabránilo znehodnoteniu. Pred vložením do mrazničky ich vložte do plastových vreciek.
2. Zelenina: Nakladaj ju
- Zmrazovanie nie je jediný spôsob, ako konzervovať zeleninu; nakladanie je tiež klasický spôsob, ako udržať potraviny dlhšie jedlé. Nakladané môžu byť všetky druhy zeleniny, najlepšie uhorky, ktoré zvyčajne vydržia približne 2 roky .
- Žiadna zelenina však nie je rovnaká; Nakladané paradajky môžu vydržať až mesiac.
- Udržuj zeleninu iba v zmesi octu, vody a soli (niekedy aj cukru podľa chuti).
3. Mrkva: Sprav z nej sušené hranolky
- Mrkva je zelenina, ktorú mnohí ľudia radi varia, ale existuje spôsob, ako vydrží dlhšie. Mrkvu nakrájaj a suš. Po dehydratácii môžu potraviny, ako je koreňová zelenina vydržať až 25 rokov .
4. Jablká: Dehydratuj ich
- Pokiaľ ide o ovocie, jablká môžu vydržať obzvlášť dlho potom, čo sa spracujú usušením – presnejšie 20 rokov.
- Jablká nakrájaj na plátky a usuš. Skladuj ich v uzavretých plastových vreckách alebo vzduchotesných nádobách a plechovkách.
5. Orechy: Zabaľ a zmraz
- Mnohé orechy sú dobrým zdrojom bielkovín a možno ich dlhodobo skladovať. Je však dôležité uchovávať ich uzavreté a v mrazničke. Niektoré môžu vydržať až 2 roky .
- Niektoré orechy tiež vydržia dlhšie ako iné – mandle sú známe dlhou dobou trvanlivosti.