Foto

Chybné fakty, ktorým väčšina ľudí dodnes verí. Patríte medzi nich?

fakty

videní: 1.1K

Chladné počasie spôsobuje prechladnutie

Brrr! Pocit chladu nemusí znamenať, že ste prechladli. Na rozdiel od všeobecného presvedčenia chladné počasie nespôsobuje nádchu a kašeľ. Vinník väčšiny prechladnutí? Vírusy!

Títo drobní útočníci sa šíria kontaktom s infikovanými osobami, nie teplotou. Chladné počasie sa však môže podieľať nepriamo.

Chladný vzduch môže vysušovať nosové priechody, čo môže oslabiť prvú obrannú líniu vášho tela proti choroboplodným zárodkom. Okrem toho majú ľudia počas zimy tendenciu tráviť viac času v uzavretých priestoroch, čo zvyšuje pravdepodobnosť prenosu vírusov. Takže nabudúce, keď sa budete zababušovať, nezabudnite – pozor si treba dávať na vírusy, nie na teplotu.

Používame len 10 % mozgu

fakty

Medzi ďalšie chybné fakty patrí aj populárny mýtus, ktorý tvrdí, že využívame len 10 % mozgovej kapacity. Počuli ste to? Našťastie pre nás to nie je celkom pravda!

Neurovedecký výskum ukazuje, že väčšina oblastí mozgu vykazuje aktivitu počas celého dňa, dokonca aj počas odpočinku. Rôzne oblasti sú aktívnejšie v závislosti od úlohy, ktorú práve riešime, či už ide o riešenie zložitého problému, skladanie melódie alebo len príjemný rozhovor.

Hoci presné percento využívania mozgu zostáva predmetom diskusií, predstava neaktívnych 90 % je mýtus.

Pravda o úderoch blesku

fakty

Všetci sme počuli príslovie, že „blesk nikdy neudrie dvakrát do toho istého miesta“. Ale je to naozaj pravda?

Nie, nie. Je to len ďalší mýtus!

Blesk je prirodzene priťahovaný cestou najmenšieho odporu, často najvyšším objektom v okolí. Preto sú stavby ako mrakodrapy, hory a dokonca aj vysoké stromy hlavným cieľom opakovaných zásahov. Napríklad Empire State Building zasiahne blesk niekoľkokrát ročne. Takže keď nabudúce budete počuť hromy a uvidíte blesky, nezabudnite, že ten vysoký objekt, ktorý vidíte, sa môže stať bleskozvodom – dvakrát!

Kleopatra bola Egypťanka

fakty

Vedeli ste, že Kleopatra, slávna posledná faraónka starovekého Egypta, nebola Egypťanka?

Patrila k dynastii Ptolemaiovcov, línii panovníkov s gréckymi macedónskymi predkami.

Po smrti Alexandra Veľkého sa Ptolemaiovci na takmer tri storočia presadili ako vládcovia Egypta. Hoci Kleopatra prijala mnohé aspekty egyptskej kultúry a dokonca sa ako prvá ptolemaiovská vládkyňa naučila egyptský jazyk, jej rodokmeň pochádzal z Grécka, nie z Egypta.

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov