Foto

Chybné fakty, ktorým väčšina ľudí dodnes verí. Patríte medzi nich?

fakty

videní: 1.1K

Chybné fakty, ktorým väčšina ľudí dodnes verí. Patríte medzi nich? Veríte, že blesk nikdy neudrie dvakrát do toho istého miesta? Alebo patríte k ľuďom, ktorí sa v zime zahalia do niekoľkých vrstiev a sú presvedčení, že zima vám spôsobí nádchu?

To sú len niektoré z mnohých mylných predstáv, ktoré sú súčasťou našich spoločných vedomostí. Odovzdávané z generácie na generáciu sa môžu zakoreniť tak hlboko, že ich považujeme za fakty.

Ale nebojte sa, hľadači pravdy! Dnes sme tu na to, aby sme tieto dlho zaužívané názory objasnili a oddelili mýty od skutočnosti. Od nepochopených prírodných javov až po mylné staroveké presvedčenia, ktoré ľudia dodnes považujú za fakty…

Chybné fakty, ktorým väčšina ľudí dodnes verí. Patríte medzi nich?

Zakázaným ovocím bolo jablko

Všetci sme videli ten obraz – Eva odtrhla jasne červené jablko zo stromu poznania dobra a zla. Ale tu je pikantný zvrat: Biblia nikdy neuvádza, čo bolo zakázaným ovocím!

Hovorí len o tajomnom „ovocí“ zo stromu. S najväčšou pravdepodobnosťou populárna asociácia s jablkami pochádza z umeleckej licencie a trochu slovnej hry v latinských prekladoch Biblie. V latinčine môže slovo „malum“ znamenať „zlo“ aj „jablko“, čo pravdepodobne zohralo úlohu pri rozmazávaní hraníc medzi týmito dvoma slovami.

Hoci vedci navrhli reálne možnosti, čo mohlo byť ovocím, napríklad figy, hrozno alebo granátové jablká, skutočná identita zakázaného ovocia zostáva chutnou záhadou.

 

Bez tuku znamená zdravý

Siahnuť po odtučnených sušienkach alebo nízkotučnom jogurte sa môže zdať ako zdravá voľba, ale počkajte chvíľu. Označenie „bez tuku“ môže byť zavádzajúce. Aj keď majú tieto výrobky v porovnaní s plnotučnými menej kalórií, často obsahujú skrytú dávku cukru, sodíka a umelých prísad na zlepšenie chuti a štruktúry.

Tieto prísady môžu negovať akékoľvek potenciálne zdravotné výhody a pri pravidelnej konzumácii môžu dokonca prispieť k negatívnym zdravotným následkom.

Viac potu znamená viac spálených kalórií

Cítite sa po tréningu premočení a predpokladáte, že ste spálili veľa kalórií? Možno vám práve prasknem bublinu.

Potenie je spôsob, akým telo reguluje svoju teplotu a vylučuje prebytočné teplo; nie je to zázračný elixír na spaľovanie kalórií.

Iste, pri fyzickej aktivite, pri ktorej sa potíte, pravdepodobne spaľujete kalórie, ale samotný pot k tomuto spaľovaniu neprispieva. Je to len vylučovanie tepla z tela, aby ste sa ochladili. Takže nabudúce, keď z vás bude kvapkať pot, vedzte, že je to znak dobrého tréningu, ale zamerajte sa na intenzitu a dĺžku tréningu, aby ste získali presnejší obraz o vašom kalorickom výdaji.

1 2 3 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov