Foto

Skryté tajomstvá Zeme: O týchto ste ešte určite nikdy nepočuli

skryté tajomstvá

videní: 583

Mŕtve zóny

skryté tajomstvá

Nie všetky vody pokrývajúce povrch našej planéty sú vhodné na život. V “mŕtvych zónach” je nadbytok látok, ako je dusík, ktoré napomáhajú rastu nebezpečných organizmov. To znižuje množstvo kyslíka vo vode, čo znamená, že ostatné organizmy, ktoré tam zvyčajne žijú, nemôžu prežiť – rovnako ako my, aj väčšina organizmov je závislá od kyslíka.

Tak ako za mnohé problémy, ktorým v súčasnosti čelíme, môže najmä človek. Niektoré hnojivá a chemikálie sa dostávajú do oceánov a vytvárajú mŕtve zóny, najmä na pobreží.

Upwelling

skryté tajomstvá

Už ste niekedy zažili ten pocit, keď vás v bazéne zalial príval chladnej vody? V prírode na to existuje slovo: nazýva sa to upwelling. Dochádza k nemu vtedy, keď sila vetra pôsobí na odfukovanie oceánskej vody od pobrežia.

Keď je táto voda vytlačená, jej miesto musí zaplniť iná voda, ktorá pochádza z hĺbky pod hladinou – a je oveľa chladnejšia. Tento efekt spôsobuje oveľa viac, ako len to, že plavci dostávajú na telo chlad, prináša aj toľko potrebné živiny vyššie, čím pomáha, aby sa voda stala vhodnejšou pre organizmy.

Staroveký zdroj kyslíka

skryté tajomstvá

Ako starý je vzduch, ktorý dýchame? Odpoveď znie: pravdepodobne pred 2,4 miliardy rokov. Vtedy sa rozbehla fotosyntéza, ktorá mení slnečné svetlo na energiu, ako je kyslík. Tento okamih je známy ako “Veľká oxidačná udalosť”, ale nie je to jediný spôsob, akým kyslík vzniká.

Môže vzniknúť aj hlboko pod zemským povrchom, kde sa vytvára niečo, čo sa nazýva “peroxid vodíka”. Keďže sa dozvedáme viac o tajomných silách bližšie k stredu našej planéty, vyzerá to tak, že mnohé prvky, na ktoré sa spoliehame, ako napríklad kyslík a voda, mohli vzniknúť v zúriacom pekle tam dole – oveľa skôr ako na povrchu.

Zdroj: list25 / topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov