Foto

Skryté tajomstvá Zeme: O týchto ste ešte určite nikdy nepočuli

skryté tajomstvá

videní: 585

Riečne reliéfy

Je ľahké zabudnúť na silu vody. A nemyslím tým cunami, víry alebo prívalové dažde. Jednoduchý tok rieky spôsobuje trvalé zmeny vo svojom prostredí. Aby sme si však mohli vymýšľať, vedci používajú latinský výraz pre rieku “fluvius”.

Voda, ktorá prichádza z vysokých vrcholov hôr, rýchlo klesá cez “náplavovú zónu” do “prevodovej zóny”, kde sa do terénu zarezávajú údolia, smerom nadol, až sa nakoniec evakuuje do mora.

Estuáre

Slovo estuárium môže znieť neznámo, ale čo tak záliv alebo lagúna? Oboje sú ústia riek – znamená to len miesto, ktoré spája sladkú vodu a oceán. Vznikajú, keď sa zvýši hladina morí, keď sa zem potopí alebo keď sa prepadnú ľadovce a uvoľnia priestor pre prúdenie vody. Ústia riek sú životne dôležité pre množstvo rôznych druhov, najmä rýb.

Na základnejšej úrovni priechod potokov škodlivé sedimenty a robí vodu čistejšou pre všetkých.

Fjordy

skryté tajomstvá

Niektoré z najmalebnejších častí miest ako Kanada, Nórsko alebo Grónsko sa nazývajú fjordy. Sú to miesta, kde sa vysoké skalné steny týčia nad relatívne tenkou vodnou plochou nazývanou záliv. Ich pôvod sa datuje do dávnych pohybov ľadovcov, keď ľadovce vytvorili hlboké ryhy v krajine, než sa roztopili a umožnili vode, aby sa vrátila späť.

Fjordy môžu byť aj neuveriteľne hlboké, dokonca také hlboké, že sa pod nimi skrývajú studenovodné koralové útesy, aké sa nachádzajú v trópoch.

Topenie permafrostu

skryté tajomstvá

Permafrost je pôda, ktorá môže zostať zamrznutá aj po opätovnom zvýšení teplôt. Je to preto, že ide o zmes hornín, piesku a iných usadenín, ktoré sú zlepené kúskami ľadu. Často nie je možné permafrost vidieť, pretože je ukrytý pod vrstvou bežnej pôdy. Napriek svojmu názvu však v skutočnosti nie je trvalá, klimatické zmeny ju rozmrazujú , ako sme to nikdy predtým nevideli.

Pri tom sa do ovzdušia uvoľňuje oxid uhličitý z pôdy. Na niektorých miestach je tento problém ešte bezprostrednejší, najmä v mestách nachádzajúcich sa na ďalekom severe sveta, kde sú stavby postavené na povrchu večne zamrznutej pôdy. Keď sa tento ľad roztopí, strhne všetko, čo je nad ním.

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov