videní: 620
Odkedy sa ukázalo, že stredomorská strava je zdravšia , ľudia si uvedomili, koľko potravín súvisí so zdravím. Bohužiaľ, veľa z odporúčaní okolo tohto nového stravovacieho návyku zameraných na zvýšenie spotreby jedného produktu, ale ani takzvané super potraviny nemôžu ponúknuť všetky výživné a zdravotné prínosy vyváženej stravy.
1. Mrkva
Mrkva je spojená s beta-karoténom, z ktorého si telo vytvára vitamín A. Také niečo, ako prebytočný vitamín A, neexistuje, pretože telo prevádza beta-karotén na vitamín A podľa potreby. Prebytok beta-karoténu však existuje. V tvojom tele môže, žiaľ, spôsobiť karotenémiu , ochorenie, ktoré zmení farbu pokožky nažlto. Po spracovaní karoténu postupne mizne a nespôsobuje žiadne škody.
2. Kombucha
Čínsky nápoj, ktorý si podmanil tisícročný svet potravín, prichádza s pozitívnymi tráviacimi účinkami a údajne zvyšuje črevné baktérie. Obsahuje však aj zlúčeninu nazývanú FODMAP, vedľajší produkt kvasinkového procesu, ktorý, ak sa konzumuje vo veľkých množstvách, môže spôsobiť nadúvanie a zažívacie ťažkosti.
3. Voda
Príliš veľa vody môže spôsobiť nerovnováhu elektrolytov, keď to obličky už nedokážu spracovať. Ďalším dôsledkom je v extrémnych prípadoch akumulácia vody v mozgu, ktorá spôsobuje jeho napučiavanie a zvyšuje tlak, pretože ľudské lebky sa nemôžu zväčšiť. Aj keď sú veľmi zriedkavé, obidva prípady sa vyskytli u športovcov, ktorí po dlhom tréningu cítia nutkavú potrebu rehydratovať alebo u ľudí s problémami s obličkami.
4. Avokádo
Avokádo obsahuje vlákninu a veľa vitamínov, preto sa jednoznačne zaraďuje medzi zdravé potraviny. To môže tiež pomôcť znížiť hladinu zlého cholesterolu (LDL) a udržuje zdravé bunky vzhľadom k ich vysokému obsahu mono-tukov. Tuk však stále zostáva tukom. Jedno avokádo obsahuje 240 kalórií, čo predstavuje asi 10 % až 20 % ideálneho príjmu kalórií a požitie príliš veľkého množstva kalórií môže viesť k problémom s upchávaním ciev. Jeden človek by mal zjesť asi polovicu alebo 1 avokádo denne, ak je konzumované surové.