TOP 10

Staroveké civilizácie: Fakty, o ktorých ste ešte nepočuli!

civilizácie

videní: 1.1K

Republikánske vlády neboli vynájdené len v Ríme

civilizácie

Grécko? Demokracia. Rím? Republika. India? Aby sme boli spravodliví, väčšinu z nás neučili nič o vládnych štruktúrach starovekej Indie. Hoci staroveká India mala svoj podiel despotov, mala aj niekoľko menších republík.

Približne v tom istom čase, keď vznikla slávna rímska republika, niektoré mestá a obce v Indii prijali republikánske koncepcie, ako napríklad zastupiteľstvo a spoločné rozhodovanie. Pokiaľ však vieme, republikánske ideály Indie a Ríma sa vyvíjali nezávisle. Prvé záznamy o správe republikánskeho typu v Indii pochádzajú približne z rokov 600 a 480 pred Kristom. Napriek svojej malej rozlohe prežilo niekoľko indických republík kontakt s Alexandrom Veľkým, ako aj následné dobyvačné úsilie legendárnych Guptov.

“Kontrola zbraní” nie je nový pojem

civilizácie

Ak ste videli pokračovanie filmu 300 z roku 2014, možno sa vám tomu nechce veriť, ale grécke mestá praktizovali prísnu formu kontroly zbraní. Napriek bežne bojovnému duchu gréckej spoločnosti boli zbrane na verejných priestranstvách starovekých poleis zakázané. V skutočnosti sa nosenie zbraní na verejnom priestranstve alebo trhu považovalo za druh agresívnej vzbury.

Možno vás zaujíma, ako vážne to Gréci mysleli s “kontrolou meča”? Charondas, grécko-sicílsky senátor, ktorý zakázal “odhaliť a nosiť”, sa jedného dňa vrátil z polí na verejné zhromaždenie a zabudol si vybrať dýku. Pravdaže, práve bojoval s lupičmi na vidieku, ale Charondasov zákon bol rovnako pevný ako jeho oddanosť. Charondas, ktorý porušil svoj vlastný zákon, spáchal na verejnosti samovraždu dýkou, ktorú si neodložil. Možno to znie trochu drasticky, ale starí Gréci verili, že zákony vládnu samé. Keď vládnu zbrane, zákon je zabitý.

Plastické operácie v starovekej Indii

civilizácie

Na rozdiel od starých Grékov a Rimanov nenosili starovekí indickí bojovníci ochranné prilby. Vzhľadom na brutalitu vojny sa často odrezávali nosy, uši a iné časti tela. Na riešenie týchto úrazov hinduistickí lekári vyvinuli liečebné postupy, ktoré by neboli od veci, keby išlo o dnešné moderné chirurgické zákroky. Keďže mnohí Indovia prišli o nosy v dôsledku vojen a krutých trestov za drobné priestupky, indickí chirurgovia sa zdokonalili vo vykonávaní rhinoplastík.

Na vytvorenie nového nosa indickí chirurgovia odstránili z čela pacienta lalok kože a prekryli ním nosové otvory. Počas procesu hojenia sa do nosa vložili duté rúrky, ktoré vytvorili nosné dierky. Prvé úspešné operácie boli zdokumentované okolo roku 500 pred n. l.

Zdroj: list25 / topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov