videní: 1.9K
Maniok jedlý
Maniok je známy vďaka svojmu koreňu nazývanému tapioka, ktorý sa s obľubou používa na výrobu tapiokového pudingu. Pred konzumáciou je potrebné maniok ošúpať a riadne uvariť. Surový maniok obsahuje toxín, ktorý vaše telo môže premeniť na peroxid vodíka. Ak maniok nepripravíte správne, môže sa vám stať osudným.
Aki
Aki je národným ovocím Jamajky a zároveň jednou z najjedovatejších potravín na celom svete. Môže ponúknuť punč, ktorý nikdy nebudete chcieť dostať. Akiobsahuje jed známy ako hypoglycín, ktorý vedie k vážnemu zvracaniu, problému ľudovo nazývanému Jamajská choroba zvracania. Ak aki zjete skôr, ako je úplne zrelé, môže vám dokonca spôsobiť smrť alebo aspoň upadnúť do kómy. Preto je veľmi dôležité, aby ste konzumovali len jedlú časť tohto ovocia, teda žltú oblasť okolo čiernych semien.
San-nakdži
San-nakdži je surový pokrm z kórejských malých chobotníc, ktorý nie je jedovatý, nespôsobí smrť, ale určite je nebezpečný. Aj keď ju pred konzumáciou nakrájate na naozaj malé kúsky, stále urobí svoje. Jej prísavky sa vám prichytia na hrdlo a ústa a môžu vám spôsobiť dusenie. Je to niečo, čo radi zažívajú milovníci vzrušenia, ale naozaj to stojí za to riziko?
Hákarl
Hákarl je druh žraločieho mäsa, ktoré je v Grónsku pomerne obľúbené. Čo tento žralok nemá, sú močové cesty alebo obličky. To znamená, že toxické látky a odpadové látky sa v tejto rybe nachádzajú inde a ak túto rybu skonzumujete, môže sa u vás vyskytnúť choroba prenášaná potravinami. Konzumovať sa dá len vtedy, ak sa pripraví správnym spôsobom, ktorý si vyžaduje fermentáciu a následné zavesenie až na šesť mesiacov. Ak nepoznáte správny spôsob jej prípravy, radšej sa jej vareniu vyhnite.