TOP 10

Olympijské hry: Zábavné fakty, ktoré by mal vedieť každý!

olympijské hry

videní: 692

Väčšina z odhadovaných miliárd divákov sa bude pozerať v televízii

Vysielacie práva v USA má spoločnosť NBC, ktorá zaplatila 7,15 miliardy eur za vysielanie hier v rokoch 2021 až 2032 vo svojej sieti a aplikácii Peacock. Vlajková stanica plánuje najmenej deväť hodín živého vysielania denne a okrem toho v hlavnom vysielacom čase aj balenie najdôležitejších momentov. Pre prenosy v španielčine si naladíte Telemundo.

Na olympijských hrách je menej disciplín ako kedysi

Tokio 2020 malo neuveriteľných 339 podujatí. Počet podujatí v Paríži 2024 je však stále vysoký – 329. Všimnite si však tento fakt o olympijských hrách: Podľa agentúry Reuters sa vynechalo karate (nie je dostatočne zábavné) a bejzbal (program olympiády koliduje s Major League Baseball).

Ale toto leto je tu aj jeden úplne nový šport: breaking – alebo, ako je známejšie, breakdance. Žiadny iný tanečný šport nebol doteraz zaradený do programu olympijských hier.

Súčasťou hier boli kedysi aj neobvyklé športy

Sólo synchronizované plávanie (ehm…), tandemové bicykle, preťahovanie lanom, lietanie v teplovzdušnom balóne a preteky s plaveckými prekážkami. A v rokoch 1912 až 1948 boli súčasťou olympijských hier aj umelecké súťaže. Maliari, sochári, architekti, spisovatelia a hudobníci bojovali o medaily vo svojich oblastiach.

Šesť športovcov získalo medailu na letných aj zimných olympijských hrách

Tu je pre vás pôsobivý fakt: Posledným bol miamský rodák Eduardo „Eddy“ Alvarez, ktorý získal striebornú medailu v rýchlokorčuliarskej štafete v roku 2014 a v bejzbale v roku 2021.

Nemka Christa Ludingová-Rothenburgerová je jedinou športovkyňou, ktorá získala medailu v oboch sezónach v tom istom roku, keď v roku 1988 vyhrala medailyv rýchlokorčuľovaní a cyklistickom šprinte. To sa nepodarí, pokiaľ budú letné a zimné hry rozdelené, ako je to od roku 1994.

Zvláštni olympijskí maskoti sú tradíciou od roku 1968

Maskoti olympijských hier sú antropomorfné postavičky, ktoré údajne symbolizujú kultúru hostiteľskej krajiny. Tentoraz je to phryge – mäkký červený klobúk, ktorý sa nosil počas Francúzskej revolúcie.

K ďalším zvláštnym maskotom patrila jednooká bytosť v tvare Teletubbyho s názvom Wenlock z Londýna 2012.

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov